Τα εργαλεία της Vodafone κατά του Cyberbullying

Τα εργαλεία της Vodafone κατά του Cyberbullying

Στη Vodafone Ελλάδας από το 2005 και μέσα από το πρόγραμμα bsafeonline, έχουμε θέσει στη διάθεση των γονιών μια σειρά από εργαλεία και υπηρεσίες που στόχο έχουν την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο από παιδιά και εφήβους. Καθώς όμως ολοένα και περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν smartphones σε νεαρές ηλικίες, επιθυμία μας στη Vodafone είναι να τα υποστηρίξουμε, ώστε να μπορούν να συνδέονται στο διαδίκτυο με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Γιατί τα παιδιά είναι μεν πιο εξοικειωμένα από τους ενήλικες με τις νέες τεχνολογίες, όμως είναι λιγότερο έτοιμα συναισθηματικά να αντιμετωπίσουν φαινόμενα, όπως για παράδειγμα αυτό της διαδικτυακής παρενόχλησης (cyberbullying).

Έρευνα

Αναλαμβάνοντας λοιπόν δράση, ο Όμιλος Vodafone συνεργασία με την YouGov πραγματοποίησε το 2015 έρευνα σε 5.000 εφήβους από 11 χώρες*, για τη διαδικτυακή παρενόχληση, η οποία αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες του είδους της σε διεθνές επίπεδο.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι σχεδόν ένας στους πέντε εφήβους (18%) έχει υποστεί διαδικτυακή παρενόχληση (cyberbullying), περίπου το ένα πέμπτο εκ των οποίων έχει κάνει αυτοκτονικές σκέψεις, ενώ το 38% δεν το έχει πει στους γονείς του.

 

Ειδικότερα, το τμήμα της διαδικτυακής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, σε δείγμα 506 εφήβων έδειξε ότι το 46% των εφήβων θεωρεί τη διαδικτυακή παρενόχληση χειρότερη από την κατά πρόσωπο παρενόχληση, ενώ το 34% των εφήβων στη Ελλάδα πιστεύει ότι αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα στα νεαρά άτομα από τη χρήση ναρκωτικών.

Μάλιστα στην Ελλάδα το 14% των εφήβων δηλώνει ότι έχει υποστεί cyberbullying, με συνέπεια 56% από αυτούς να νιώσουν αναστάτωση, 40% τρόμο, 19% αβοήθητοι και 9% να έχουν αυτοκτονικές τάσεις. Σημαντικό ποσοστό αυτών που έχουν υποστεί cyberbullying, το 47%, δήλωσε ότι δεν ανέφερε στους γονείς του το γεγονός.

Δημιουργία emojis

Με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας, ο Όμιλος Vodafone και η Vodafone Ελλάδας παρουσίασαν την πρωτοβουλία #BeStrong με επίκεντρο τη δημιουργία σειράς emojis κατά του cyberbullying, που μπορούν να λειτουργήσουν ως «emojis στήριξης». Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των εφήβων για τη σημασία της έκφρασης συμπαράστασης και στήριξης σε φίλους, που υφίστανται διαδικτυακή παρενόχληση. Τα emojis που περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία, επιλέχθηκαν από 4.720 εφήβους που συμμετείχαν στην έρευνα.

Μπορείτε να κατεβάσετε τα emojis επιλέγοντας εδώ ή εάν χρησιμοποιείτε συσκευή με λογισμικό iOS μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή από το itunes.

Στη δημιουργία των emojis συνεργάστηκαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Berkeley και ψυχολόγος, Dacher Keltner, σύμβουλος στην ταινία «Τα μυαλά που κουβαλάς – Inside Out», καθώς και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις με δράση ενάντια στην παρενόχληση. Η δυνατότητα έκφρασης στήριξης και συμπαράστασης από εφήβους σε συνομηλίκους τους που υφίστανται διαδικτυακή παρενόχληση έχει ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τον Καθηγητή Keltner.

 

Μάθε περισσότερα για όλες τις πρωτοβουλίες που εντάσσονται στο πρόγραμμα Vodafone bsafeonline στην ιστοσελίδα του προγράμματος vodafone.gr/bsafeonline.

 

* Όλα τα ποσοστά που συμπεριλαμβάνονται στο δελτίο τύπου προέρχονται από την εταιρεία YouGov Plc. Το συνολικό δείγμα της online έρευνας ανήλθε σε 4.720 παιδιά ηλικίας 13-18 ετών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Ελλάδα, τη Νότια Αφρική, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ. Τα ποσοστά στρογγυλοποιήθηκαν για κάθε χώρα, ώστε να εξαχθεί μία «μέση» τιμή για καθεμία από αυτές.