Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην αρχισυντάκτη της Cumhuriyet, Τζαν Ντουντάρ, εξέδωσε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ζητώντας για τρίτη φορά από την Interpol να εκδώσει «κόκκινη ειδοποίηση» προκειμένου να κινητοποιηθεί η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου έχει βρει καταφύγιο ο δημοσιογράφος.
Σύμφωνα με τo TRT Haber, ο Ντουντάρ καλείται να παραδοθεί σε δικαστήριο ή υπηρεσία επιβολής του νόμου στην Τουρκία εντός 15 ημερών.
«Το #Red Νotice μπορεί να εκδοθεί μόνο από την Interpol. Τα δικαστήρια μπορούν μόνο να ζητήσουν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να υποβάλει αίτηση στην Interpol και να εκδώσει κόκκινη ειδοποίηση. Και η Ιντερπόλ δεν παίρνει σοβαρά καμία από τις αιτήσεις της Άγκυρας, καθώς γνωρίζει ότι ο κύριος στόχος είναι να σιγήσουν τους αντιφρονούντες» έγραψε στο Twitter του ο Ντουντάρ.
#Kırmızıbülten, ancak İnterpol tarafından çıkarılabiliyor.
— Can Dündar (@candundaradasi) June 8, 2021
Mahkemeler sadece Adalet Bakanlığı’ndan İnterpol’e başvurup kırmızı bülten çıkarmasını isteyebiliyor.
Ve İnterpol, asıl amacın muhalifleri susturmak olduğunu bildiği için, Ankara’nın hiçbir başvurusunu ciddiye almıyor.+ https://t.co/pxKVdmWr7J
Ο Ντουντάρ συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2015 για την υπόθεση, που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, και αφορά στη δημοσιοποίηση πληροφοριών και βίντεο για τις έρευνες αστυνομικών σε φορτηγά της ΜΙΤ, γεμάτα όπλα και πυρομαχικά με αποδέκτες ισλαμιστές μαχητές στη Συρία,στα τουρκοσυριακά σύνορα το 2014.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, οργίστηκε με τη δημοσίευση αυτού του ρεπορτάζ και απαγγέλθηκαν εγκληματικές κατηγορίες εναντίον του Ντουντάρ και του επικεφαλής του γραφείου της Άγκυρας, Ερντέμ Γκιουλ. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι τα φορτηγά μετέφεραν βοήθεια σε ομάδες Τουρκμένων στην Συρία και ότι ο ο Ντουντάρ «θα πλήρωνε υψηλό τίμημα».
Ο Ντουντάρ και ο Γκιουλ συνελήφθησαν το 2015 και πέρασαν τρεις μήνες προφυλακισμένοι. Το 2016 δικαστήριο τους καταδίκασε σε εξαετή φυλάκιση για «απόκτηση και αποκάλυψη μυστικών ντοκουμέντων, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν για κατασκοπεία». Ο Ντουντάρ δέχτηκε επίθεση έξω από το δικαστήριο την ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης, χωρίς όμως να τραυματιστεί.
Αφότου ο Ντουντάρ άσκησε έφεση στην απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο Εφέσεων ανέτρεψε τις ποινές το 2018 και διέταξε μια νέα εκδίκαση με σκληρότερες ποινές. Η δίκη ξεκίνησε το 2019.
Ο Ντουντάρ έφυγε για τη Γερμανία το 2016 και έκτοτε δικάζεται ερήμην. Η περιουσία του στην Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία κατάσχεσης.
Ο δημοσιογράφος κατηγορείται ότι βοήθησε το δίκτυο του ευρισκόμενου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση θεωρεί εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Ο εισαγγελέας ο οποίος διέταξε να σταματήσουν τα συγκεκριμένα φορτηγά, καθώς και άλλοι αξιωματικοί του στρατού, έχουν επίσης κατηγορηθεί για δεσμούς με τον Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες και παραμένει στην Πενσυλβάνια.