Μέχρι τώρα περιμέναμε ειρήνη, πλέον περιμένουμε νίκη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στο πώς βλέπει το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι εξήγησε ότι η Ουκρανία θα ανακαταλάβει το Ντονμπάς, καθώς και την Κριμαία, ανεξάρτητα από το μονοπάτι που θα αναγκαστεί να ακολουθήσει η χώρα για να το πετύχει, όπως τόνισε.
Ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους Ουκρανούς, σήμερα Τετάρτη, σε μια συναισθηματική ομιλία για τον εορτασμό των 31 χρόνων ανεξαρτησίας, διαμήνυσε ότι η χώρα του ξαναγεννήθηκε όταν η Ρωσία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου.
Έξι μήνες μετά την εισβολή
Στο ηχογραφημένο μήνυμά του, που συμπίπτει επίσης με την εξάμηνη επέτειο από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν βλέπει πλέον τον πόλεμο να τελειώνει όταν θα επιτευχθεί ειρήνη, αλλά όταν το Κίεβο θα είναι νικηφόρο.
«Ένα νέο έθνος εμφανίστηκε στον κόσμο στις 24 Φεβρουαρίου στις 4 το πρωί. Δεν γεννήθηκε, αλλά ξαναγεννήθηκε. Ένα έθνος που δεν έκλαψε, δεν ούρλιαξε και δεν φοβήθηκε. Που δεν έφυγε. Δεν τα παράτησε. Και δεν ξέχασα», ανέφερε. Ο 44χρονος ηγέτης εκφώνησε την ομιλία μπροστά από το κεντρικό μνημείο της ανεξαρτησίας του Κιέβου από την ελεγχόμενη από τη Ρωσία Σοβιετική Ένωση.
«Τι είναι για εμάς το τέλος του πολέμου; Εμείς λέγαμε: ειρήνη. Τώρα λέμε: νίκη», τόνισε.
Οι δρόμοι στο κέντρο του Κιέβου ήταν ασυνήθιστα άδειοι το πρωί της Τετάρτης μετά από μέρες τρομερών προειδοποιήσεων για την πιθανότητα η Ρωσία να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις.
Επίσης, στην ουκρανική πρωτεύουσα έχουν απαγορευτεί οι δημόσιες συγκεντρώσεις, ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου.
Οι ουκρανικές αρχές έχουν παρατάξει στο κέντρο της πόλης τα κουφάρια καμένων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων της Ρωσίας σαν τρόπαια πολέμου, σε μια ένδειξη ότι αψηφούν τον εχθρό.
Ο στρατός της Ουκρανίας κάλεσε τους πολίτες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις σειρήνες προειδοποίησης αεροπορικών επιδρομών.
«Οι Ρώσοι κατακτητές εξακολουθούν να εξαπολύουν αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων στο έδαφος της Ουκρανίας. Μην αγνοείτε τις σειρήνες προειδοποίησης», ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του νωρίς σήμερα το πρωί.
Οι ΗΠΑ επίσης εκτίμησαν ότι η Ρωσία ενδέχεται να εκμεταλλευθεί την ημέρα για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών υποδομών και κυβερνητικών κτιρίων. Μάλιστα η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο κάλεσε χθες Τρίτη τους Αμερικανούς που παραμένουν στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα.
Χιλιάδες άμαχοι νεκροί
Από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άμαχοι, ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο των 41 εκατομμυρίων Ουκρανών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του. Εξάλλου πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια, ενώ έχουν προκληθεί αναταράξεις και στις διεθνείς αγορές.
Αυτή την περίοδο η σύρραξη φαίνεται να έχει περιέλθει σε τέλμα, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα η προοπτική για ειρηνευτικές συνομιλίες.
Εκτός από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τον έλεγχό τους σε περιοχές της νότιας Ουκρανίας, περιλαμβανομένων των παραλίων της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας, όπως και σε μεγάλα κομμάτια της περιοχής Ντονμπάς που αποτελείται από τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.
Η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση τον Αύγουστο του 1991, έπειτα από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στη Μόσχα και αφού η μεγάλη πλειοψηφία των Ουκρανών ψήφισε σε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας.
Διαβάστε ακόμη:
Η Ουκρανία γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, έξι μήνες μετά τη ρωσική εισβολή