«Για τα ρωσικά στρατεύματα, η Ουκρανία είναι οι πύλες της Ευρώπης, όπου θέλουν να εισβάλουν, αλλά η βαρβαρότητα δεν πρέπει να αφεθεί να περάσει», τόνισε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στο ιταλικό κοινοβούλιο σήμερα Τρίτη. Παράλληλα προειδοποίησε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κινδυνεύει να προκαλέσει λιμό σε πολλές χώρες του κόσμου.
«Το πιο τρομερό πράγμα θα είναι ο λιμός που πλησιάζει για ορισμένες χώρες. Η Ουκρανία ήταν πάντα ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων, αλλά πώς μπορούμε να σπείρουμε (καλλιέργειες) κάτω από τα χτυπήματα του ρωσικού πυροβολικού», διερωτήθηκε.
Σύμφωνα με το Reuters, Λίβανος, Αίγυπτος, Υεμένη και άλλες τα τελευταία χρόνια άρχισαν να βασίζονται στο ουκρανικό σιτάρι τα τελευταία χρόνια και ο πόλεμος έχει προκαλέσει την αύξηση των τιμών του σιταριού στα ύψη - αυξάνοντας κατά 50% τον τελευταίο μήνα.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η χώρα του δίνει μάχη για να επιβιώσει από τον πόλεμο με τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες επανέλαβε ότι επιδιώκουν να διεισδύσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη και κάλεσε τις ευρωπαϊκά κράτη να βοηθήσουν για να νικηθούν οι εισβολείς, προτρέποντάς τα να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
«Για τα ρωσικά στρατεύματα, η Ουκρανία είναι οι πύλες της Ευρώπης, όπου θέλουν να εισβάλουν, αλλά η βαρβαρότητα δεν πρέπει να αφεθεί να περάσει», είπε και σημείωσε ότι ο λαός του έγινε στρατός που βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης απέναντι σε έναν ρωσικό στρατό που καταστρέφει τις πόλεις της Ουκρανίας και σφάζει αμάχους.
Επεσήμανε πως μέχρι σήμερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, 117 παιδιά έχουν σκοτωθεί και η πόλη της Μαριούπολης έχει ισοπεδωθεί.
Απαντώντας, σύμφωνα με το Reuters, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία έχει προσφέρει «ηρωική» αντίσταση και ότι η Ιταλία θα υποστηρίξει την προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποσχέθηκε να συνεχίσει να υποστηρίζει τους πρόσφυγες που φεύγουν από τις μάχες, καθώς και στρατιωτική βοήθεια.
«Η αλαζονεία της ρωσικής κυβέρνησης συγκρούστηκε με την αξιοπρέπεια του ουκρανικού λαού, ο οποίος κατάφερε να περιορίσει τους επεκτατικούς στόχους της Μόσχας και να επιβάλει τεράστιο κόστος στον στρατό εισβολής», ανέφερε ο Ντράγκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο μετά την ομιλία του Ζελένσκι.
Θέλω να πω στον Πρόεδρο Ζελένσκι ότι η Ιταλία είναι στο πλευρό της Ουκρανίας σε αυτή τη διαδικασία. Η Ιταλία θέλει την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Ντράγκι.