Ανώτερος αξιωματούχος που έχει διοριστεί από τη Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία θα μπορούσε να πάρει το νερό ψύξης που χρειάζεται από τα δικά του αρτεσιανά πηγάδια, εάν η στάθμη του κοντινού ταμιευτήρα πέσει πολύ.
Τον αξιωματούχο, τον Γιεβγκένι Μπαλίτσκι, επικαλέστηκε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η στάθμη του ταμιευτήρα Kakhovka έχει πέσει απότομα μετά την καταστροφή του φράγματος την περασμένη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των πυρηνικών δυνάμεων του ΟΗΕ Ραφαέλ Γκρόσι ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια της Ουκρανίας μέχρι να είναι ασφαλέστερο να ταξιδέψει, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης.
Καθυστέρηση της επίσκεψης Γκρόσι για λόγους ασφαλείας
Ο Γκρόσι αναμενόταν να επισκεφθεί την εγκατάσταση την Τετάρτη μετά από συνομιλίες στο Κίεβο την Τρίτη, αλλά διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η επίσκεψη θα καθυστερήσει κατά "μερικές ώρες". Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε έναν τοπικό αξιωματούχο εγκατεστημένο στη Ρωσία, ο οποίος δήλωσε ότι ο Γκρόσι θα επισκεπτόταν το εργοστάσιο την Πέμπτη.
"Περιμένει να μπορέσει να ταξιδέψει με ασφάλεια", δήλωσε ο ανώτερος Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο αξιωματούχος δεν ανέφερε πότε ο Γκρόσι θα έφτανε στο εργοστάσιο στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Η Μόσχα και το Κίεβο έχουν αναφέρει σφοδρές μάχες στη νότια και την ανατολική Ουκρανία από την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Ο Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), δήλωσε στο Κίεβο την Τρίτη ότι "ανησυχεί πολύ" για το γεγονός ότι το πυρηνικό εργοστάσιο θα μπορούσε να βρεθεί στην αντεπίθεση της Ουκρανίας για την ανακατάληψη των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών.
Ο ΙΑΕΑ δήλωσε την Κυριακή ότι χρειάζεται πρόσβαση σε μια τοποθεσία κοντά στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια για να ελέγξει τα επίπεδα του νερού αφού ο κοντινός ταμιευτήρας έχασε μεγάλο μέρος του νερού του λόγω της καταστροφής του φράγματος Καχόβκα στα κατάντη.
Και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για σαμποτάζ στο φράγμα, με αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφικές πλημμύρες. Οι δυτικές χώρες λένε ότι εξακολουθούν να συγκεντρώνουν στοιχεία, αλλά πιστεύουν ότι η Ουκρανία δεν θα είχε κανένα λόγο να προκαλέσει στον εαυτό της μια τέτοια καταστροφή.