Το Ισραήλ θα μπορούσε να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε δύο ή τρία χρόνια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας σε πρωτοφανώς σαφή σχόλια σχετικά με ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα.
Με τις διεθνείς προσπάθειες για την ανανέωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 να έχουν βαλτώσει, οι Ιρανοί έχουν αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, μια διαδικασία με πρακτικές χρήσεις για τις ενεργειακές υποδομές που μπορεί ωστόσο να αποδώσει τελικά καύσιμα για πυρηνικές βόμβες - αν και αρνούνται ότι έχουν οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο.
Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι το Ιράν θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τη σχάσιμη καθαρότητα του ουρανίου του σε οπλικό βαθμό σε σύντομο χρονικό διάστημα.
"Σε δύο ή τρία χρόνια, μπορεί να διασχίζετε τον ουρανό προς τα ανατολικά και να συμμετέχετε σε μια επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντζ σε ομιλία του σε δόκιμους απόφοιτους της Πολεμικής Αεροπορίας.
Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Ισραήλ έχει εκτοξεύσει συγκεκαλυμμένες απειλές για επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του βασικού εχθρού του, εάν θεωρήσει ότι η διπλωματία των παγκόσμιων δυνάμεων με την Τεχεράνη είναι αδιέξοδη. Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν ότι το Ισραήλ έχει τη στρατιωτική ισχύ να προκαλέσει μόνιμη ζημιά σε ιρανικούς στόχους που είναι απομακρυσμένοι, διασκορπισμένοι και καλά αμυνόμενοι.
Η πρόβλεψη των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών για το 2023 είναι ότι το Ιράν "θα συνεχίσει την τρέχουσα πορεία αργής προόδου" στον πυρηνικό τομέα, σύμφωνα με την εφημερίδα Israel Hayom την Κυριακή.
"Το Ιράν θα αλλάξει την πολιτική του μόνο αν του επιβληθούν ακραίες κυρώσεις- τότε θα μπορούσε να αποφασίσει να επιταχύνει τον εμπλουτισμό σε στρατιωτικό βαθμό", ανέφερε η έκθεση, την οποία στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι επικαλείται γνήσιες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο μιας πολιτικής ασάφειας που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τους γύρω εχθρούς, αποφεύγοντας παράλληλα τις προκλήσεις που μπορούν να ωθήσουν την κούρσα των εξοπλισμών, το Ισραήλ ούτε επιβεβαιώνει ούτε αρνείται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Οι μελετητές πιστεύουν ότι διαθέτει, έχοντας αποκτήσει την πρώτη βόμβα στα τέλη του 1966.
Σε αντίθεση με το Ιράν, το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει την εθελοντική Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων του 1970, η οποία προσφέρει πρόσβαση σε μη στρατιωτικές πυρηνικές τεχνολογίες με αντάλλαγμα την παραίτηση από τα πυρηνικά όπλα.