Σε συνέντευξή του στο ιατρικό περιοδικό Nature, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ, στηρίζει την ελεύθερη προσέγγιση της σκανδιναβικής χώρας απέναντι στην πανδημία η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων.
Η Σουηδία δεν εφάρμοσε ούτε εκτεταμένο "λουκέτο" στην οικονομία, ούτε αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Βασίστηκε, αντίθετα, σε εθελούσια μέτρα, σε συμβουλές προς τους ηλικιωμένους, σε συστάσεις για τηλεργασία, στην αποφυγή περιττών μετακινήσεων.
"Η προσέγγιση της Σουηδίας απευθύνεται στον αυτοπεριορισμό και την αίσθηση της κοινής ευθύνης", έλεγε ο Τεγκνελ στις αρχικές του ανακοινώσεις. "Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύουμε στη Σουηδία
Συνεπώς τα σύνορα και τα σχολεία για παιδιά έως 16 ετών παραμένουν ανοικτά, όπως επίσης πολλές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων τα εστιατόρια και τα μπαρ.
Η τελευταία αντίδραση στην "τολμηρή" αυτή προσέγγιση ήταν ένα άρθρο 22 επιστημόνων στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, οι οποίοι κατηγόρησαν τις δημόσιες αρχές ότι απέτυχαν και ζήτησαν επειγόντως αυστηρότερα μέτρα, επισημαίνοντας την υψηλότερη θνητότητα στη Σουηδία σε σχέση με τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες που έχουν πάρει αυστηρά μέτρα.
Ο Τέγκνελ έσπευσε να υπερασπιστεί εκ νέου την στρατηγική αυτή μέσω συνέντευξης στο περιοδικό Nature.
"Όπως πολλές άλλες χώρες, στοχεύουμε να 'επιπεδώσουμε' την καμπύλη, επιβραδύνοντας την εξάπλωση όσο είναι δυνατό, αλλιώς το σύστημα υγείας και η κοινωνία κινδυνεύουν με κατάρρευση." ανέφερε αρχικά.
"Κάθε χώρα προσπαθεί να κρατήσει μακριά τους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας μέτρα και τις παραδόσεις που έχει στη διάθεση της. Γι' αυτό καταλήξαμε να κάνουμε ελαφρώς διαφορετικά πράγματα. Οι σουηδικοί νόμοι για τις μεταδιδόμενες νόσους βασίζονται κυρίως σε εθελοντικά μέτρα, στην ατομική υπευθυνότητα" υποστηρίζει ο Τέγκνελ.
"Η καραντίνα μπορεί να εφαρμοστεί για ανθρώπους σε μικρές περιοχές όπως ένα σχολείο ή ξενοδοχείο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια γεωγραφική περιοχή." είπε χαρακτηριστικά.
"Το λουκέτο και το κλείσιμο των συνόρων δεν έχουν επιστημονική βάση, κατά τη γνώμη μου. Κοιτάξαμε στην αρχή μερικές ευρωπαϊκές χώρες να δούμε αν είχαν δημοσιεύσει κάποια ανάλυση για την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων, αλλά δεν βρήκαμε σχεδόν τίποτε". σημειώνει με έμφαση.
Απαντώντας το ερώτημα του πώς παίρνει αποφάσεις η αρμόδια επιτροπή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, ο Τεγκνελ απάντησε "Περίπου 15 άνθρωποι συναντιόμαστε κάθε πρωί και αναθεωρούμε τις αποφάσεις και συστάσεις μας ανάλογα με τα νέα στοιχεία. Μιλάμε με τις περιφερειακές αρχές δύο φορές την εβδομάδα."
Σχετικά με τις επικρίσεις που δέχθηκε η προσέγγισή του, ότι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων περισσότερο, ο επιδημιολόγος σημειώνει πως "δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.Υπάρχει μια αύξηση στις εισαγωγές στο νοσοκομείο και στους θανάτους, αλλά δεν είναι τραυματική έως τώρα."
Προσθέτει δε πως "μπορεί οι ασυμπτωματικοί να είναι φορείς μετάδοσης, όπως δείχνουν κάποιες πρόσφατες μελέτες. Όμως η συμβολή τους στην εξάπλωση είναι σχετικά μικρή σε σχέση με όσους έχουν συμπτώματα. Αυτούς πρέπει πραγματικά να σταματήσουμε."
Τέλος, υποστηρίζει ότι είναι πολύ νωρίς να πει αν η προσέγγισή του είναι επιτυχής. "Κάθε χώρα πρέπει να φθάσει σε ανοσία αγέλης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και εμείς θα το κάνουμε με διαφορετικό τρόπο."