Υπέρ της άρσης της ευρωβουλευτικής ασυλίας του πρώην προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, και δύο συνεργατών ψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κίνηση ερμηνεύεται ως το πρώτο βήμα για την έκδοσή τους στην Ισπανία.
Η άρση της ασυλίας του Κάρλες Πουτζντεμόν εγκρίθηκε με 400 ψήφους υπέρ, 248 κατά και 45 αποχές έπειτα από μυστική ψηφοφορία που ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, βράδυ, ενώ παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και για τους άλλους δύο βουλευτές, του Τόνι Κομίν και της Κάρλα Πονσάτι.
Ο Πουτζντεμόν και αρκετοί συνεργάτες του είχαν διαφύγει στο Βέλγιο τον Οκτώβριο του 2017 για να αποφύγουν τη σύλληψη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο είχε κριθεί παράνομο από την ισπανική κυβέρνηση.
Ο Πουτζντεμόν και ο Κομίν έγιναν επίσημα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2019, ενώ η Πονσάτι, που βρίσκεται στη Σκωτία, ήταν επίσημα μέλος από τον Ιανουάριο του 2020.
Σε βάρος και των τριών έχουν εκδοθεί ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης από την Ισπανία, η οποία επιδιώκει την απέλασή τους σε σχέση με τον ρόλο τους στη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017 που κρίθηκε παράνομο από ισπανικό δικαστήριο.
Το Βέλγιο έχει αρνηθεί μέχρι τώρα τα αιτήματα της Ισπανίας. Τον Ιανουάριο, δικαστήριο αρνήθηκε να εκδώσει τον Λιούις Πούιγκ, άλλο ένα μέλος της καταλανικής κυβέρνησης που ζει στο Βέλγιο, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση δημοσίων πόρων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημείωσε σε μια έκθεση που εκδόθηκε πριν από την ψηφοφορία πως οι ενέργειες και η άσκηση δίωξης προηγούνται χρονικά της απόκτησης της ιδιότητάς τους ως μελών του Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2019, και για την Πονσάτι τον Ιανουάριο του 2020.
Ανέφερε επίσης πως εναπόκειται στα εθνικά δικαστικά συστήματα των χωρών μελών της ΕΕ να προσδιορίσουν τις ποινικές διαδικασίες.
Η επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε τον περασμένο μήνα, με ψήφους 15-8 και δύο αποχές, να άρει τη βουλευτική τους ασυλία.
Η ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την άρση της ασυλίας των τριών. Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, ανέφερε σε σύντομη δήλωσή της ότι η ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «στέλνει ένα τριπλό μήνυμα», ένα από τα οποία είναι ότι «τα προβλήματα της Καταλονίας λύνονται στην Ισπανία, δεν λύνονται στην Ευρώπη».
«Αυτή είναι η γραμμή που υιοθέτησε η ισπανική κυβέρνηση, εκείνη που τείνει τη χείρα στις καταλανικές πολιτικές δυνάμεις για την εξεύρεση μιας λύσης μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», τόνισε
Τα άλλα δύο μηνύματα, κατά την υπουργό, αφορούν το ότι ένας ευρωβουλευτής «δεν μπορεί να επικαλεστεί το στάτους του προκειμένου να αποφύγει να εμφανιστεί ενώπιον της εθνικής δικαιοσύνης» και την «ισχύ του κράτους δικαίου στην Ισπανία».
Ο ίδιος ο Πουτζντεμόν είχε δηλώσει το Σάββατο στο Associated Press ότι η άρση της ασυλίας του παραμένει ένα από τα σενάρια, και μάλιστα το πιθανότερο, που εξετάζει, ωστόσο «γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα ήταν το τέλος της διαδρομής».
Μετά την άρση της ασυλίας του, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, κατήγγειλε μια «καταφανή περίπτωση πολιτικής δίωξης».
«Είναι μια θλιβερή μέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χάσαμε την ασυλία μας αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχασε κάτι περισσότερο από αυτό καθώς και η ευρωπαϊκή δημοκρατία», υποστήριξε, και πρόσθεσε ότι η επίλυση της σύγκρουσης στην Καταλονία δεν θα εξευρεθεί «με το να μας παραδίδουν στα χέρια της ισπανικής δικαιοσύνης».