Περιπλέκεται το θρίλερ με τη δηλητηρίαση ή όχι του Ρώσου ολιγάρχη Αμπράμοβιτς και μελών της ουκρανικής αντιπροσωπείας που έλαβαν μέρος στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, μετά τα συμπτώματα που παρουσίασαν ύστερα από επαφές με την ρωσική αντιπροσωπεία, όπως δημοσίευσε χθες η αμερικανική The Wall Street Journal, καθώς ειδικοί Αμερικανοί ανέφεραν ότι πιθανόν οφείλεται «σε περιβαλλοντικούς λόγους».
Σύμφωνα με τα συμπτώματα που παρουσίασαν δυο μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας και ο Αμπράμοβιτς ήταν κόκκινα μάτια, συνεχή και οδυνηρή δακρύρροια και ξεφλούδισμα του δέρματος στο πρόσωπο και τα χέρια τους, γεγονός που οδήγησε στην υποψία ότι δηλητηριάστηκαν, κάτι το οποίο ωστόσο διαψεύστηκε από τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.
Μια αναφορά ανέφερε ότι η δηλητηρίαση ενορχηστρώθηκε από Ρώσους σκληροπυρηνικούς που ήθελαν να σαμποτάρουν τις συνομιλίες. Όμως μετά την εμφάνιση των καταγγελιών, ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ που επικαλέστηκε το Reuters κρατώντας την ανωνυμία του, ανέφερε ότι οι πληροφορίες υπέδειξαν ότι τα συμπτώματα των ανδρών οφείλονταν σε «περιβαλλοντικούς» παράγοντες και όχι σε δηλητηρίαση.
«Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ήταν περιβαλλοντικό», υπογράμμισε προσθέτοντας πως «δεν είναι δηλητηρίαση». Ο αξιωματούχος, ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σημείωσε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.
Και αργότερα, ένας αξιωματούχος του γραφείου του ουκρανού προέδρου, ο Ιχόρ Ζόικια είπε στο BBC ότι «ενώ δεν έχω μιλήσει με τον Αμπράμοβιτς, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι τα μέλη της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι «καλά στην υγεία τους» και ότι ένας εξ αυτών χαρακτήρισε σαν «ψεύτικη» την όλη ιστορία περί δηλητηριασμού».
Ωστόσο, ο ανταποκριτής ασφαλείας του BBC, μετέδωσε ότι δεν θα προκαλούσε κατάπληξη να θέλουν οι ΗΠΑ να υποβαθμίσουν τις αιτιάσεις ότι κάποιος -ειδικά η Ρωσία – είχε χρησιμοποιήσει χημικό όπλο στην Ουκρανία, γιατί κάτι τέτοιο θα τις υποχρέωνε να προβούν σε αντίποινα, κάτι για το οποίο είναι εξαιρετικά απρόθυμες.
Στο πλαίσιο αυτό επικαλείται και σχόλιο του ειδικού στα χημικά όπλα Hamish De Bretton-Gordon στο BBC είπε ότι ήταν πολύ απίθανο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες να έχουν σχέση με αυτή την υπόθεση.
Επίσης, η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat ανέφερε ότι ειδικοί που μελέτησαν το συμβάν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο κατά πάσα πιθανότητα για «δηλητηρίαση με άγνωστο χημικό όπλο». «Η δόση και το είδος της τοξίνης που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν αρκετή για να απειλήσει τη ζωή των θυμάτων και μάλλον στόχος ήταν να τρομοκρατηθούν» και όχι να τους προκαλέσουν μόνιμη βλάβη», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμα: