Ξεκινούν τα δύσκολα μεταξύ SPD, Πρασίνων και FDP για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ξεκινούν τα δύσκολα μεταξύ SPD, Πρασίνων και FDP για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Η πρωτιά που εξασφάλισαν οι Σοσιαλδημοκράτες με τον Όλαφ Σολτς ως υποψήφιο καγκελάριο τους έβαλε σε θέση οδηγού για να ηγηθούν της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Ακόμα κι αν ο Σολτς συμμετείχε στην προηγούμενη κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκρατες ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών, ήταν σαφώς εναντίον της συνέχισης του «Μεγάλου Συνασπισμού» των δυο κομμάτων. Θεωρούσε πως η συνύπαρξη τους δεν θα ευνοούσε τους Σοσιαλδημοκράτες, παρά τη σημαντική αύξηση της δημοφιλίας τους αυτή την περίοδο. Τώρα ωστόσο έχει το δύσκολο έργο να συνταιριάξει δύο κόμματα, που σε πολλές θέσεις τους, κινούνται διαμετρικά αντίθετα.

Όσο κι αν οι Πράσινοι με τους Φιλελεύθερους έχουν προσπαθήσει να βρουν σημεία επαφής μεταξύ τους, ώστε να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες, οι διαφορές τους παραμένουν τόσο στη φορολογία όσο και στο περιβάλλον. Ακριβώς γι’ αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί έναν στόχο για τα δύο κόμματα. Κι αν για τον επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών, η φιλοδοξία του για αυτό το βασικό χαρτοφυλάκιο ήταν κάτι παραπάνω από κοινό μυστικό, πλέον και οι Πράσινοι εξέφρασαν την επιθυμία τους για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών. Ενδεχομένως να έχουν καταλάβει, πως εάν αναλάβουν απλά το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχουν ένα περιφερειακό ρόλο στην κυβέρνηση, δίχως δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης. Βέβαια, το Υπουργείο Εξωτερικών με το αυξημένο κύρος ενδεχομένως να αποτελέσει ένα ισχυρό θέλγητρο για τους Πρασίνους, λόγω των ευρύτερων στόχων τους για την Ευρώπη. Άλλωστε, οι θέσεις τους για την εξωτερική πολιτική τους έδωσαν μεγάλη εκλογική ώθηση. Ίσως, βέβαια οι εταίροι τους να θέλουν να τους παραδώσουν αυτό τον τομέα ευθύνης, για να φανεί κατά πόσο είναι εφικτοί οι υψηλοί στόχοι που έθεσαν προεκλογικά. 

Οι Σοσιαλδημοκράτες διατηρούν σε προτεραιότητα την εκπαραθύρωση των προηγούμενων κυβερνητικών Χριστιανοδημοκρατών εταίρων τους. Η πρώτη θέση στις εκλογές τους επέτρεψε να φέρουν πιο κοντά τους Ελεύθερους Δημοκράτες, που αισθάνονται ακόμα κοντά στους αντιπάλους τους. Ταυτόχρονα, η επιλογή της συνεργασίας με τους Πράσινους θα επιτρέψει στους Σοσιαλδημοκράτες να απευθυνθούν σε διαφορετικά κοινά, καθώς οι Πράσινοι απολαμβάνουν μεγάλης δημοφιλίας στο νεότερο πληθυσμό. Αντίστοιχα και οι Φιλελεύθεροι έχουν κερδίσει την εκλογική εμπιστοσύνη άλλων νεαρών κοινωνικών στρωμάτων. Ωστόσο, ο βασικός στόχος των Σοσιαλδημοκρατών παραμένει η επίτευξη των προγραμματικών τους στόχων, δηλαδή να προχωρήσουν σε μία περισσότερο ψηφιακή Γερμανία – στο οποίο συμφωνούν και τα άλλα κόμματα - με αναπτυξιακή προοπτική. Ο
τρόπος που θα επιτευχθεί αυτή η προοπτική, αποτελεί ωστόσο το βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες παρατηρούν προσεκτικά τις προσπάθειες των Σοσιαλδημοκρατών, ελπίζοντας να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να επηρεάσουν τις εξελίξεις, η σύνθεση της κυβέρνησης που θα καταλήξουν οι Σοσιαλδημοκράτες θα δείξει εάν θα μπορέσουν να τα καταφέρουν.