Σε σίριαλ του καλοκαιριού εξελίσσεται η πώληση των δραστηριοτήτων της δημοφιλούς εφαρμογής TikTok στις ΗΠΑ, καθώς οι διαπραγματεύσεις της ιδιοκτήτριας κινεζικής Byte Dance με αμερικανικές εταιρείες φαίνεται να βρήκαν ένα ακόμα εμπόδιο.
Παρότι αμερικανικά μέσα ανέφεραν ότι η εξαγορά της Tik Tok ήταν θέμα ημερών, σύμφωνα με την Wall Street Journal, έχει ανακύψει το ερώτημα κατά πόσο οι βασικοί αλγόριθμοι της εφαρμογής μπορούν να συμπεριληφθούν στην όποια συμφωνία, μετά την απόφαση της Κίνας να επεκτείνει τη λίστα με τα προϊόντα/υπηρεσίες τεχνολογίας, που απαγορεύεται να πωληθούν στο εξωτερικό.
Οι αλγόριθμοι καθορίζουν τα βίντεο που βλέπουν οι χρήστες, πριν αρχίσουν να ακολουθούν συγκεκριμένους δημιουργούς. Και σε αυτούς πιστώνεται η ταχύτατη ανάπτυξη της πλατφόρμας, ειδικά κατά την περίοδο της καραντίνας.
Ως γνωστόν, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει τελεσίγραφο στην Tik Tok πως θα πρέπει να έχει πουληθεί πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.
Το Tik Tok λανσαρίστηκε το 2016 από την Κινεζικό κολοσσό ByteDance και από το 2018 επεκτάθηκε στην διεθνή αγορά. Επί της ουσίας είναι μια εφαρμογή δημιουργίας και ανταλλαγής σύντομων βίντεο. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν μικρά μουσικά βίντεο από 3 έως 15 δευτερόλεπτα και σύντομα βίντεο που παίζουν σε λούπα από 3 έως 60 δευτερόλεπτα.
Αυτή τη στιγμή επικρατέστερος αγοραστής της εφαρμογής είναι η Microsoft η οποία έχει ενώσει τις δυνάμεις με τον κολοσσό του λιανικού εμπορίου, Walmart. Σύμφωνα με το CNBC η Microsoft θα εξαγοράσει τις επιχειρήσεις της Tik Tok έναντι 30 δις δολαρίων και η συμφωνία θα καλύπτει τις χώρες Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά και Νέα Ζηλανδία.
Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για την εφαρμογή-φαινόμενο έχουν δείξει και άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Oracle του Λάρι Ελισον και το Twitter του Τζακ Ντόρσεϊ.