Ακόμη 131 χρόνια χρειάζονται για να εξισορροπήσουν τα δύο φύλα στον πλανήτη, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, δεδομένου ότι ο κορονοϊός εξάλειψε μια «ολόκληρη γενιά».
Συγκεκριμένα, σε μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, το WEF δήλωσε ότι η παγκόσμια ανισότητα των φύλων φαίνεται ότι θα διαρκέσει μέχρι το 2154 (σε 131 χρόνια). Η εν λόγω προσέγγιση είναι καλύτερη από αυτήν που έγινε στο πικ της πανδημίας (135,6 χρόνια), όπως μεταδίδει το CNBC.
Η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF, δήλωσε ότι πολλοί από τους παράγοντες που έχουν φέρει πίσω τις γυναίκες τα τελευταία χρόνια - συμπεριλαμβανομένων των ανεπαρκών υποδομών περίθαλψης, της αναστάτωσης του εργατικού δυναμικού από τις νέες τεχνολογίες και της στασιμότητας σε όλους τους τομείς - εξακολουθούν να υφίστανται στον ίδιο βαθμό στην κοινωνία.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα να επανέρχονται ελαφρώς σε τροχιά. Αλλά αυτό που σημαίνει είναι ότι εξακολουθούμε να έχουμε χάσει μια ολόκληρη γενιά στο δρόμο προς την ισότητα των φύλων και, ουσιαστικά, η πρόοδος έχει σταματήσει», δήλωσε η Zahidi.
Το WEF διαπίστωσε επίσης ότι ενώ οι γυναίκες έχουν εισέλθει στο εργατικό δυναμικό με υψηλότερο ποσοστό από τους άνδρες παγκοσμίως από το 2022, τα χάσματα στην αγορά εξακολουθούν να υφίστανται, με τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας παγκοσμίως (4,5%) από ό,τι οι άνδρες (4,3%).
Οι ευρωπαϊκές χώρες ηγούνται στην ισότητα των φύλων
Η Παγκόσμια Έκθεση για το Χάσμα των Φύλων, η οποία διανύει το 17ο έτος της, συγκρίνει τα χάσματα λόγω φύλου σε τέσσερις τομείς: οικονομική συμμετοχή και ευκαιρίες, εκπαιδευτικό επίπεδο, υγεία και επιβίωση και πολιτική ενδυνάμωση.
Η Ισλανδία κατατάσσεται ως η χώρα με την μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων στον κόσμο για 14η συνεχή χρονιά και η μόνη χώρα που έχει καλύψει πάνω από το 90% του χάσματος μεταξύ των φύλων.
Την ακολούθησαν στην πρώτη δεκάδα η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Νικαράγουα, η Ναμίμπια, η Λιθουανία και το Βέλγιο. Ενώ καμία χώρα δεν έχει ακόμη επιτύχει πλήρη ισότητα των φύλων, οι εννέα πρώτες χώρες της κατάταξης έχουν καλύψει τουλάχιστον το 80% του χάσματός τους.
Σε περιφερειακό επίπεδο, η Ευρώπη έχει την υψηλότερη ισότητα των φύλων με 76,3%, ξεπερνώντας τη Βόρεια Αμερική, όπου το 75% του χάσματος έχει καλυφθεί. Η Zahidi δήλωσε ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στη μεγαλύτερη παροχή υποδομών περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ.
«Πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα που επιτρέπουν στους γονείς να εξισορροπούν εργασία και οικογένεια, είτε αυτοί οι γονείς είναι μητέρες είτε πατέρες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν πολύ λιγότερα από αυτά. Υπάρχει μια πιο εμπορική παροχή της οικονομίας της φροντίδας, αλλά αυτό δεν καλύπτει απαραίτητα όλες τις ανάγκες», δήλωσε ο Zahidi.
Αλλού, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, το ποσοστό ανέρχεται στο 74,3%, ενώ στην Ευρασία και την Κεντρική Ασία είναι 69%. Το επίπεδο είναι ακόμη χαμηλότερο στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό (68,8%), την Υποσαχάρια Αφρική (68,2%), τη Νότια Ασία (63,4%) και τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (62,6%).
Οικονομικά και πολιτικά
Η παγκόσμια ισότητα των φύλων έχει προχωρήσει μόνο κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες από την πρώτη έκδοση της έκθεσης το 2006, με το ρυθμό της αλλαγής να επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου.
Με τον τρέχοντα ρυθμό, θα χρειαστούν 169 χρόνια για να επιτευχθεί η οικονομική ισότητα και 162 χρόνια για την πολιτική ισότητα, σύμφωνα με την έκθεση.
«Το στοιχείο της οικονομικής ενσωμάτωσης είναι εκεί όπου υπήρξε η μεγαλύτερη στασιμότητα, εν μέρει λόγω της φροντίδας, εν μέρει λόγω της τεχνολογίας», δήλωσε ο Zahidi.
«Αλλά στη συνέχεια, όταν πρόκειται για την πολιτική ηγεσία, η πρόοδος ήταν επίσης εξαιρετικά ήπια και ουσιαστικά πρόκειται για ένα εμπόδιο στην ηγεσία που συνεχίζουμε να βλέπουμε σε διάφορους τομείς», πρόσθεσε.