Η αστυνομία της Τυνησίας συνέλαβε χθες Δευτέρα τον ηγέτη του κόμματος Ennahda, Ρασέντ Γκανούτσι, επικριτή του προέδρου Κάις Σαΐντ, όπως ανακοίνωσε το κόμμα του, μια κίνηση που σηματοδοτεί την κλιμάκωση μιας εκστρατείας συλλήψεων που έχει ως στόχο πολλούς αξιωματούχους αντιπάλους του Σαΐντ.
Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του η αστυνομία εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος και τα εκκένωσε. Η έρευνα θα διαρκέσει μέρες, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι του κόμματος.
Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του Γκανούτσι το βράδυ της Δευτέρας, το οποίο ερεύνησε πριν τον μεταφέρει σε «άγνωστο προορισμό», όπως το αποκάλεσε το ισλαμιστικό Ennahda.
«Πρόκειται για μια προσπάθεια να χτυπηθεί η Ennahda και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Φοβόμαστε ότι θα αποτελέσει προοίμιο για το πάγωμα του κόμματος», δήλωσε στο Reuters ο Ριάντ Χαΐμπι, ανώτερο στέλεχος του κόμματος.
Η αστυνομία έχει συλλάβει φέτος ηγετικά πολιτικά στελέχη που κατηγορούν τον Σαΐντ για πραξικόπημα, μετά τις κινήσεις του να κλείσει το εκλεγμένο κοινοβούλιο το 2021 και να προχωρήσει σε διακυβέρνηση με διάταγμα, πριν ξαναγράψει το Σύνταγμα.
Οι προηγούμενες συλλήψεις, οι οποίες οδήγησαν σε κατηγορίες για συνωμοσία κατά της κρατικής ασφάλειας, έχουν προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ και ομάδες υποστήριξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι ο Γκανούτσι είχε προσαχθεί για ανάκριση και το σπίτι του είχε ερευνηθεί με εντολή του εισαγγελέα.
Ο Γκανούτσι δήλωσε σε μια συγκέντρωση της αντιπολίτευσης το Σάββατο: «Η Τυνησία χωρίς την Ennahda, χωρίς το πολιτικό Ισλάμ, χωρίς την Αριστερά ή οποιαδήποτε άλλη συνιστώσα, είναι ένα σχέδιο εμφυλίου πολέμου».
Ο 81χρονος, ο οποίος ήταν εξόριστος τη δεκαετία του 1990 και επέστρεψε κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 2011 στην Τυνησία που έφερε τη δημοκρατία, δήλωσε ότι όσοι «πανηγύρισαν το πραξικόπημα είναι εξτρεμιστές και τρομοκράτες».
Ο Γκανούτσι έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένους γύρους δικαστικών ανακρίσεων τον τελευταίο χρόνο για κατηγορίες που σχετίζονται με τα οικονομικά της Ennahda και με ισχυρισμούς ότι βοήθησε ισλαμιστές να ταξιδέψουν στη Συρία για τζιχάντ, κατηγορίες που αρνείται ο ίδιος όσο και το κόμμα.
Από τότε που ο Σαΐντ κατέλαβε ευρείες εξουσίες, οι οποίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο, ήταν απαραίτητες για να σωθεί η Τυνησία από την πολυετή κρίση, ο Γκανούτσι ήταν ο μεγαλύτερος ηγέτης πολιτικού κόμματος που του αντιτάχθηκε.