Οι αρχές της Τυνησίας άρχισαν να κόβουν το πόσιμο νερό τη νύχτα σε περιοχές της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων, δήλωσαν οι κάτοικοι, σε μια προσπάθεια, όπως φαίνεται, να μειώσουν την κατανάλωση εν μέσω σοβαρής ξηρασίας.
Η διακοπή της υδροδότησης χωρίς προηγούμενη ανακοίνωση, σε περιοχές της πρωτεύουσας Τύνιδας, της Χαμμαμέτ, της Σους, του Μοναστηρίου και του Σφαξ, απειλεί να τροφοδοτήσει την κοινωνική ένταση σε μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι υποφέρουν από ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, υψηλό πληθωρισμό και αδύναμη οικονομία.
Αξιωματούχοι της εταιρείας διανομής νερού με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Η Τυνησία πλήττεται από σοβαρή ξηρασία, γεγονός που ώθησε τους αξιωματούχους να δηλώσουν ότι το υπουργείο μπορεί να αρχίσει να διακόπτει την παροχή νερού τη νύχτα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να μειώσει την κατανάλωση λόγω της έλλειψης αποθεμάτων στη χώρα.
Η συνεχιζόμενη έλλειψη βροχής, ωστόσο, φαίνεται να έχει ωθήσει τις αρχές να αρχίσουν να το κάνουν νωρίς σε ορισμένα μέρη.
Ο Yassin Mami, νομοθέτης στο νέο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι υπάλληλοι της εθνικής εταιρείας ύδρευσης τον ενημέρωσαν ότι ο λόγος για τη συχνή διακοπή της υδροδότησης στην πόλη Hammamet, ήταν «επειδή η χώρα απειλείται από λειψυδρία».
Τα φράγματα της Τυνησίας κατέγραψαν μείωση της χωρητικότητας κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα λόγω της έλλειψης βροχής από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τα μέσα Μαρτίου του 2023, δήλωσε ο Hamadi Habib, ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Γεωργίας.
Το φράγμα Sidi Salem στο βόρειο τμήμα της χώρας, βασικός πάροχος πόσιμου νερού σε πολλές περιοχές, έχει μειωθεί μόλις στο 16% της μέγιστης χωρητικότητάς του, που ανέρχεται σε 580 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.