Η ακτοφυλακή της Τυνησίας περισυνέλεξε 901 πτώματα πνιγμένων μεταναστών στα ανοικτά των ακτών της από την 1η Ιανουαρίου έως τις 20 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Καμέλ Φέκι.
Η χώρα της Βόρειας Αφρικής αντιμετωπίζει φέτος ένα κύμα ρεκόρ μετανάστευσης και συχνές τραγωδίες από τη βύθιση σκαφών με μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που κατευθύνονται προς τις ιταλικές ακτές.
Η Τυνησία αντικατέστησε τη Λιβύη ως το κύριο σημείο αναχώρησης της περιοχής για τους ανθρώπους που παλεύουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τις συγκρούσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη.
Ο Φέκι δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι μεταξύ των 901 σορών που βρέθηκαν ήταν 36 Τυνήσιοι και 267 αλλοδαποί μετανάστες, ενώ οι ταυτότητες των υπολοίπων ήταν άγνωστες.
Οι περισσότερες βάρκες που μεταφέρουν μετανάστες αναχωρούν από την ακτή της νότιας πόλης Σφαξ.
Χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν συρρεύσει στην παράκτια πόλη Σφαξ τους τελευταίους μήνες με σκοπό να αναχωρήσουν για την Ευρώπη με βάρκες που διαχειρίζονται διακινητές ανθρώπων, οδηγώντας σε μια πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση για την Τυνησία.
Περίπου 75.065 μετανάστες με βάρκες είχαν φθάσει στην Ιταλία μέχρι τις 14 Ιουλίου, έναντι 31.920 την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Περισσότεροι από τους μισούς έφυγαν από την Τυνησία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τυνησία υπέγραψαν τον Ιούλιο μια συμφωνία "στρατηγικής εταιρικής σχέσης" που περιλαμβάνει την καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων και τη σύσφιξη των θαλάσσιων συνόρων κατά τη διάρκεια της απότομης αύξησης των σκαφών που φεύγουν από το βορειοαφρικανικό κράτος με προορισμό την Ευρώπη.