«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πόλεμο. Θα εφαρμόσουμε τις προβλέψεις της Συνθήκης του Μοντρέ, με διαφάνεια», γνωστοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προαναγγέλοντας ότι θα κλείσει τα Στανά του Βοσπόρου σε ρωσικά πλοία που θα συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.
Ο ίδιος είπε ότι είχε επικοινωνία τόσο με τον Ουκρανό όσο και με τον Ρώσο ομόλογο του και αποκάλυψε ότι μπορεί να υπάρξει συνάντηση των δυο πλευρών «αύριο αν είναι δυνατόν» στα σύνορα με τη Λευκορωσία. «Η ελπίδα μας είναι ότι θα υπάρξει διαρκής κατάπαυση του πυρός στις αυριανές συνομιλίες. Τονίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.»
«Πόλεμος» στην Ουκρανία
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Τουρκία έκανε για πρώτη φορά αναφορά σε «πόλεμο», σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε μία κίνηση που σηματοδοτεί στροφή της Άγκυρας, σε επίπεδο ρητορικής, σε σκληρότερη στάση της χώρας έναντι της Μόσχας.
Παρόλα αυτά, η τουρκική προεδρία εξακολουθεί να μην ικανοποιεί το ουκρανικό αίτημα να κλείσουν τα Δαρδανέλια και ο Βόσπορος, που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο.
«Κατά τη σημερινή, τέταρτη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία, επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα του προέδρου Ερντογάν για άμεση παύση των επιθέσεων και έναρξη των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραίμ Καλίν σε μήνυμά του στο Twitter.
On the fourth day of the Ukraine war, we repeat President Erdoğan?s call for an immediate halt of Russian attacks and the start of ceasefire negotiations.
— Ibrahim Kalin (@ikalin1) February 27, 2022
We will continue our efforts to help the people of Ukraine and end bloodshed in this unjust and unlawful war.
Η Συνθήκη του Μοντρέ
Βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ (1936), η Τουρκία ελέγχει τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων σε περίοδο πολέμου ή αν απειληθεί. Ισορροπώντας τις δυτικές δεσμεύσεις της με τους στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, η Άγκυρα έχει πει πως η ρωσική επίθεση είναι απαράδεκτη, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε χαρακτηρίσει ως πόλεμο την κατάσταση.
Το γεγονός ότι αποκάλεσε σήμερα «πόλεμο» την εισβολή της Ρωσίας θα μπορούσε να προλειαίνει το έδαφος ώστε η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να επικαλεστεί τη διεθνή συνθήκη για να περιορίσει τον διάπλου ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Τουρκία έχει καλλιεργήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Ένα βήμα που θα στρεφόταν τόσο πολύ κατά της Μόσχας θα μπορούσε να πλήξει τον μεγάλο όγκο των εισαγωγών ρωσικού αερίου και προϊόντων, καθώς και τον τουριστικό της τομέα σε μια περίοδο εγχώριας οικονομικής αναταραχής.