Την «απαράδεκτη και εξωφρενική» υποστήριξη που δίνουν τα υποψήφια νέα μέλη του ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία στις κουρδικές εγκληματικές οργανώσεις PKK και YPG, επέκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τοποθετώντας εμπόδια στην ένταξη των κρατών στο ΝΑΤΟ.
«Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι δύο χώρες υποστηρίζουν ανοιχτά και εμπλέκονται με το PKK και το YPG. Αυτές είναι τρομοκρατικές οργανώσεις που επιτίθενται στα στρατεύματά μας καθημερινά», υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου κατά την άφιξή του στο Βερολίνο για τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.
«Ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό το ότι οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας υποστηρίζουν αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε, υπογράμμιζοντας ότι «αυτά είναι τα θέματα για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ καθώς και με αυτές τις χώρες».
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι «λόγω του αγώνα της Τουρκίας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, έχουν επιβληθεί περιορισμοί εξαγωγών στα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας που εισάγουμε από συμμάχους μας και κάποιες χώρες που σχεδιάζουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», για να υπογραμμίσει ότι «για αυτό η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι κατά της ένταξης αυτών των χωρών και μας ζητά να εμποδίσουμε αυτή την ένταξη».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, εφόσον το Κοινοβούλιο αποφασίσει σχετικά τη Δευτέρα.
Μάλιστα, τόνισε ότι ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει για την πρόθεση του Ελσίνκι, ενώ ο ίδιος μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου «να χαμηλώσει η ένταση», η οποία προκλήθηκε από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
«Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα συναντηθούμε και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση», δήλωσε ο κ. Χααβίστο προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι είναι πολλά τα θέματα που ενδεχομένως απασχολούν ένα κράτος - μέλος ενόψει της ένταξης της Φινλανδίας και για αυτό η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.
«Και ασφαλώς όλα τα κράτη - μέλη έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την ένταξη», πρόσθεσε.
Καλίν: Δεν κλείνουμε σε Σουηδία και Φινλανδία «την πόρτα ένταξης» στο ΝΑΤΟ
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν γνωστοποίησε ότι η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως θέλει διαπραγματεύσεις μ' αυτές τις δύο σκανδιναβικές χώρες, καθώς και την πάταξη δραστηριοτήτων τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.
«Δεν κλείνουμε την πόρτα. Όμως θέτουμε βασικά αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία», υπογράμμισε ο προεδρικός εκπρόσωπος.
Ο Ερντογάν εξέπληξε τα μέλη του ΝΑΤΟ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες που επιδιώκουν ένταξη λέγοντας ότι δεν είναι αδύνατον για την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση της συμμαχίας επειδή η Φινλανδία και η Σουηδία ήταν «σπίτι πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων».