Αναταραχή στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό αποφάσισε να προκαλέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, προχωρώντας στη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, αψηφώντας τις έντονες διεθνείς (και ευρωπαϊκές) αντιδράσεις, αλλά και το ενδεχόμενο πρόκλησης σοβαρής ρήξης με τον αραβικό κόσμο.
Όπως τόνισε, «δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος» και πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης.
Η επιλογή Trump όχι μόνο διέλυσε κάθε ελπίδα για συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά και άνοιξε το «παράθυρο» για μια νέα - τρίτη - Ιντιφάντα, στην οποία άλλωστε κάλεσε σήμερα ο ηγέτης της ισλαμικής Χαμάς, Ismail Haniyeh. Παράλληλα, εμφάνισε για μια ακόμη φορά τον πρόεδρο των ΗΠΑ απομονωμένο από το διεθνές πολιτικό σκηνικό. Άλλωστε, κανείς άλλος πρόεδρος ή αρχηγός κράτους δεν ακολούθησε ή δεν φαίνεται ότι προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγμά του στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ.
Αντίθετα, από τη στιγμή της ανακοίνωσης, έχει προκληθεί κύμα αντιδράσεων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το απόγευμα τις Παρασκευής.
Το αίτημα, προκειμένου να υπάρξει δημόσια ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antοnio Guterres, υποβλήθηκε νωρίτερα από τις διπλωματικές αποστολές οκτώ κρατών μελών του, της Βολιβίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σενεγάλης, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουρουγουάης, όπως διευκρίνισαν διπλωμάτες. Πάντως, λόγω του βέτο που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει περίπτωση έγκρισης κανενός είδους ψηφίσματος που θα καταδικάζει το Ισραήλ.
Ο Erdogan στο προσκήνιο
Εκφραστής της οργής του μουσουλμανικού κόσμου δεν είναι άλλος από τον τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan, ο οποίος τόσο πριν όσο και μετά την ανακοίνωση Trump είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την αναγνώριση.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισράηλ παραβλέπει εντελώς μια απόφαση του 1980 του ΟΗΕ σχετικά με το καθεστώς της πόλης.
Ο Erdogan προειδοποίησε εξάλλου ότι η απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον «θα ωθήσει τον κόσμο, και κυρίως την περιοχή, σε έναν κύκλο πυρός».
«Trump, τι κάνεις; Τι είδους προσέγγιση είναι αυτή; Οι πολιτικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να εργάζονται για τη συμφιλίωση και όχι για το χάος», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του.
«Ένα τέτοιο μέτρο δεν θα χρησιμεύσει σε κάτι άλλο παρά στο να εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις» τόνισε χτες.
Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αντίδραση του ισλαμικού κόσμου, ο Erdogan τηλεφώνησε στους ηγέτες της Μαλαισίας, της Τυνησίας, του Ιράν, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, του Πακιστάν και της Ινδονησίας. Κάλεσε επίσης τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Abbas και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Abdullah.
Στο μεταξύ, ο τούρκος πρωθυπουργός, Binali Yildirim, ανέφερε σήμερα πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τραβήξει την περόνη μιας βόμβας που είναι έτοιμη να εκραγεί στην περιοχή».
Στη συνέχεια, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως πρόκειται για μια «ανεύθυνη» ενέργεια των ΗΠΑ και κάλεσε την Ουάσιγκτον να επανεξετάσει την ενέργεια αυτή.
Έντονες αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο
Η Ιερουσαλήμ είναι «η αιώνα πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης» διαμήνυσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas, στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την παλαιστινιακή τηλεόραση μετά την ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Abbas είπε ότι "καταδικάζει και απορρίπτει" αυτήν την αναγνώριση. Η απόφαση του Trump, συνέχισε, ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το μεσολαβητικό, ειρηνευτικό ρόλο τους καθώς δεν μπορούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ιστορικό ρόλο για την ειρήνευση με το Ισραήλ.
Ακόμη, αμέσως μετά το διάγγελμα Trump, μια σειρά από χώρες τοποθετήθηκαν καταδικάζοντας την απόφαση.
Το Ιράν «καταδικάζει με δριμύτητα» την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, επισήμανε σήμερα η Ισλαμική Δημοκρατία.
«Παραβίαση του διεθνούς δικαίου» χαρακτήρισε η κυβέρνηση της Ιορδανίας, θεματοφύλακας των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, την απόφαση για την Ιερουσαλήμ.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ χαρακτήρισε "θανατική καταδίκη" για όλους όσους επιδιώκουν την ειρήνη, την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ.
B. Netanyahu: Να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμα του Trump
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Β. Netanyahu εξέφρασε την εκτίμησή του για την απόφαση του Trump, τονίζοντας ότι ο αμερικάνος πρόεδρος κέρδισε «έναν αιώνιο ρόλο» στην ιστορία της Ιερουσαλήμ και στη μνήμη του εβραϊκού λαού.
Και η Δύση κατά της απόφασης Trump
Παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, ο Καναδάς και η ΕΕ τάσσονται κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ.
Την αρχή έκανε πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron δηλώνοντας πως η μονομερής απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του για την Ιερουσαλήμ είναι "λυπηρή" και υπογράμμισε ότι το Παρίσι δεν την στηρίζει.
Η καγκελάριος Αngela Merkel υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή της δεν στηρίζει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου για την Ιερουσαλήμ.
O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitri Peshkov, ανέφερε νωρίτερα ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ περιπλέκει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και διχάζει τη διεθνή κοινότητα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian, Reuters, AP, Jerusalem Post
Διαβάστε ακόμα:
- Ο ηγέτης της Χαμάς Ismail Haniyeh καλεί σε νέα Ιντιφάντα
- Επεισόδια στα παλαιστινιακά εδάφη μετά τις ανακοινώσεις Trump
- «Πιθανή μια τρίτη Ιντιφάντα στην Παλαιστίνη»
Φωτογραφία: AP