Με δεδομένο ότι οι χώρες της Ευρώπης επιστρέφουν στην «νέα κανονικότητα» μετά το σοκ της πανδημίας του κορονοϊού, το πρόβλημα μετατοπίζεται πια στην διαχείριση των οικονομικών συνεπειών που επέφερε η καραντίνα.
Για την Ιταλία και την Ισπανία όμως, όπου οι ανθρώπινες απώλειες πήραν διαστάσεις τραγωδίας, η επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο δυσκολη δεδομένου του ασταθούς πολιτικού τους σκηνικού.
Στην Ισπανία, η οποία απέκτησε κυβέρνηση συνεργασίας τον περασμένο Ιανουάριο ύστερα από έναν χρόνο διαδοχικών υπηρεσιακών κυβερνήσεων, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αντιμετωπίζει «πύρ ομαδόν».
Η οικονομία της Ισπανίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί φέτος κατά περισσότερο από 12% στο χειρότερο σενάριο που προβλέπει η κεντρική τράπεζα της χώρας. Την ίδια ώρα, το οικονομικό σοκ θα μπορούσε να ωθήσει το ποσοστό της ανεργίας στο 21,7% φέτος, αναιρώντας την πρόοδο που είχε σημειωθεί μετά την παγκόσμια ύφεση του 2008 και την επακόλουθη κρίση χρέους στην Ευρώπη. Στο περίπου 14%, το ποσοστό ανεργίας της Ισπανίας είναι ήδη ένα από τα υψηλότερα στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Με φόντο τα παραπάνω, ο Σάντσεθ έχει ήδη τις πρώτες κόντρες με τον εταίρο του στη κυβέρνηση αρχηγό των Ποδεμος Πάμπλο Ιγκλέσιας ο οποίος εμμένει στις πιέσεις για ενίσχυση της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων και εταιρειών. «Αγκάθι» ανάμεσα στους δυο συμμάχους αναμένεται να αποτελέσει και η κρατική ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις, ενδεχόμενο στο οποίο είναι αντίθετοι οι Ποδεμος.
Η κυβέρνηση του Σάντσεθ θα ζητήσει αύριο Τετάρτη από το ισπανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ακόμη 2 εβδομάδες. Όμως, το Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απειλεί αυτήν την φορά να απόσχει, μέσω δηλώσεων του ηγέτη του Πάμπλο Κασάδο, κάτι που μπορεί να βυθίσει τη χώρα στο χάος.
Στην Ιταλία, το πρόβλημα λέγεται Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και της κυβέρνησής του.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, για μια μεγάλη μερίδα του ιταλικού λαού, τα μέτρα για τη σταδιακή επιστροφή στους προ κορονοϊού ρυθμούς τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα συνιστούν απλώς μία «ψευδή επανεκκίνηση». Αυτήν την κατάσταση θέλει να εκμεταλλευτεί ο Σαλβίνι.
«Σύμμαχος» του αρχηγού της Λεγκας του Βορρά είναι όμως και οι προβλέψεις για το μέλλον της οικονομίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται φέτος να παρουσιάσει μείωση 8%, η σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ να αγγίξει το 10,4% και η σχέση δημόσιου χρέους – AΕΠ το 155,7%.
Τέλος, ο πρωθυπουργός Κόντε έχει επενδύσει πολιτικά στην έκδοση των ευρωομολογων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προσπάθεια που αν τελικά δεν αποδώσει καρπούς, θα αποτελέσει ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του Σαλβίνι.