Η δύσκολη εβδομάδα από την αρχή της φαίνεται. Αυτό επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει αναλάβει να φέρει ταυτόχρονα σε πέρας τρεις εξαιρετικά επικίνδυνες αποστολές, από την έκβαση των οποίων εξαρτώνται πολλά.
Ξημερώνοντας η Δευτέρα, λοιπόν, επέλεξε να πάρει πάνω του την απάντηση στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Άγκυρας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καθαρά στον πρόεδρο Ερντογάν ότι πιστεύω πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα, αντίθετο με όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στη διάσκεψη του Βερολίνου», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, αναβαθμίζοντας την σύγκρουση στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο. Και συμπλήρωσε, σε σαφώς απειλητικό τόνο, ότι «δεν πρόκειται να ανεχθούμε τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στην Λιβύη».
Η υπόθεση αυτή θα έχει μάλιστα και συνέχεια μέσα στην εβδομάδα. Κι αυτό διότι στο πρόγραμμα του Μακρόν περιλαμβάνεται τόσο η συνεδρίαση του «στενού» Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας – σήμερα και για δεύτερη φορά μετά την περασμένη Παρασκευή... – όσο και η συνάντηση και κοινή συνέντευξη του προέδρου με την υπουργό Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, η οποία επίσης έχει χρησιμοποιήσει σκληρά λόγια κατά της Άγκυρας.
Στη Χάγη με τον Ρούτε
Στο μεταξύ, χθες Τρίτη, ήταν η σειρά της Ευρώπης και των δύο μεγάλων ανοιχτών ζητημάτων που ζητούν άμεσα λύση: Του νέου επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ (2021-'27) και του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μακρόν πήρε την πρωτοβουλία να μεταβεί στη Χάγη, για μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και ηγέτη των αποκαλούμενων «frugals», Μαρκ Ρούτε, ο οποίος μοιάζει να εμμένει στις διαφωνίες του απέναντι στο γαλλογερμανικό σχέδιο, αλλά και την πρόταση της Κομισιόν.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι δύο πολιτικοί ηγέτες είχαν βρεθεί στο ίδιο – φιλελεύθερο – στρατόπεδο στις ευρωεκλογές του 2019, στο συγκεκριμένο θέμα, όμως, μοιάζει να τους χωρίζει μεγάλη απόσταση. Δεν συνιστά δε υπερβολή ο ισχυρισμός ότι από τη γεφύρωση ή μη αυτού του ρήγματος εξαρτώνται πολλά για το μέλλον της ΕΕ – και αυτό είναι κάτι που επίσης θα το χρεωθεί ή θα το πιστωθεί, σε μεγάλο βαθμό, ο Μακρόν.
Ο ίδιος δεν έχει, πάντως, την πολυτέλεια να το πολυσκεφτεί, καθώς με την επιστροφή του στο Παρίσι, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια τρίτη και εξίσου επικίνδυνη αποστολή: Την αποκατάσταση της «ειρήνης» στο εσωτερικό μέτωπο, σε μια στιγμή που και αυτός και η κυβέρνησή του μοιάζουν να αμφισβητούνται.
Μένει ή φεύγει ο Φιλίπ;
Η σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ αναμένεται από πολλούς, εντός και εκτός ΜΜΕ, ως ένδειξη για την πορεία που θα έχουν οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο. Κι αυτό διότι το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν πολλές φήμες – είτε για ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης είτε για αποπομπή του Φιλίπ. Αύριο Πέμπτη, επίσης, ο Μακρόν θα έχει γεύμα εργασίας με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στην βουλή (η αντίστοιχη διαδικασία στη Γερουσία είχε γίνει την Τρίτη το πρωί), τους οποίους θα ενημερώσει για τις προθέσεις του, επιχειρώντας ταυτόχρονα να διερευνήσει τις δικές του μπροστά στις εθνικές προκλήσεις με τις οποίες – όπως θα τους πει, μετ' επιτάσεως – βρίσκεται αντιμέτωπη η Γαλλία.
Πρέπει, φυσικά, να υπενθυμίσουμε ότι παράλληλα, εξακολουθεί να μαίνεται ο «πόλεμος» στην οικονομία, με τον Μακρόν και την κυβέρνηση να προσπαθούν να αμβλύνουν όσο είναι δυνατόν τις επιπτώσεις της κρίσης και να πατήσουν το κουμπί της επανεκκίνησης το ταχύτερο δυνατό.
Με βάση όλα αυτά, είναι προφανές ότι λίγοι πολιτικοί ζηλεύουν τον πρόεδρο της Γαλλίας και θα ήθελαν να βρίσκονται στη σημερινή θέση του. Από την άλλη, όμως, είναι γεγονός ότι οι ικανοί ηγέτες στα δύσκολα φαίνονται και διασφαλίζουν την επανεκλογή τους (την άνοιξη του 2022 όσον αφορά στον Μακρόν) και τη θέση τους στην ιστορία.