Οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Kασόγκι, ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από τέσσερις ημέρες μετά την είσοδο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώθηκε εντός τους προξενείου, σύμφωνα με τουρκικές πηγές που μίλησαν στο Reuters.
«Η αρχική αξιολόγηση της τουρκικής αστυνομίας είναι ότι ο κ. Kασόγκι σκοτώθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Πιστεύουμε ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη και το σώμα στη συνέχεια απομακρύνθηκε από το προξενείο», δήλωσε ένας από τους δύο Τούρκους αξιωματούχους.
Ο Σαουδάραβας αντιφρονών βρέθηκε στο προξενείο για να παραλάβει κάποια έγγραφα για τον επικείμενο γάμο του με γυναίκα Τουρκικής καταγωγής, η οποία τον περίμενε έξω από το προξενείο.
Από την άλλη πλευρά μια πηγή από το προξενείο στης Σαουδικής Αραβίας, αρνείται ότι ο Kάσογκι σκοτώθηκε στην διπλωματική αποστολή και τόνισε πως οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες. Η ίδια πηγή ανέφερε στο Reuters νωρίτερα το Σάββατο ότι η χώρα του βοήθησε στην αναζήτηση του kασόγκι και απέρριψε την κατηγορία για την πιθανή απαγωγή του.
Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του δημοσιογράφου, αξιωματούχοι της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, δίνουν εντελώς αντιφατικές εκδοχές για την εξαφάνισή του. Η Άγκυρα λέει πως δεν υπάρχει καμιά απόδειξη πως βγήκε από το προξενείο, με χαρακτηριστική την δήλωσε του Γιασίν Ακτάι μέλους του κόμματος AKP, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υποστηρίζει ότι ο φίλος του Kασόγκι δεν βγήκε ποτέ από το προξενείο.
Khashoggi's close friend Yasin Aktay says that the entry of Khaashggi to the consulate is clear in the cameras, but there is no sign of leaving it. pic.twitter.com/x7eX0DHYBO
— EHA News (@eha_news) 6 Οκτωβρίου 2018
Αντίθετα το Ριάντ διαβεβαιώνει πως έφυγε από τo προξενείο της χώρας την ίδια ημέρα, κάτι που υποστήριξε και ο Πρίγκηπας Διάδοχος της χώρας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σε συνέντευξη του, την περασμένη εβδομάδα. Εξάλλου, ο πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Οταίμπι κάλεσε το πρακτορείο Reuters να κάνει αυτοψία στο προξενείο.
#BREAKING: #SaudiArabia opens up consulate after journalist vanishes. pic.twitter.com/iAtj4bYsDa
— Saudi Gazette (@Saudi_Gazette) 6 Οκτωβρίου 2018
Η υπόθεση του αναμένεται να επιδεινώσει περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και την Τουρκία με δεδομένο ότι η Άγκυρα υποστήριξε το Κατάρ κατά την περυσινό αποκλεισμό του από τις χώρες του Κόλπου. Σημειώνεται ότι τα κράτη του Κόλπου απέκλεισαν πέρυσι το Κατάρ από ξηράς και θαλάσσης λόγω της φερόμενης υποστήριξης του στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και της χρηματοδότησης του καναλιού Al Jazeera. Εξάλλου με αφορμή το θέμα Kασόγκι, ο Πρίγκηπας Μπιν Σαλμάν άσκησε δριμεία κριτική στην Τουρκία, αναφέροντας ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνέλαβαν μόνο 1,500 άτομα το 2017, εν αντιθέσει με την Τουρκία η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο έχει φυλακίσει χιλιάδες ανθρώπους.
Στην περίπτωση πάντως που επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Κασόγκι, θέμα προκύπτει και το ποίος θα ερευνήσει την υπόθεση, ήδη ο Αλι Σαιμπί διευθυντής think tank του Arabia Foundation που εκφράζει θέσεις του Ριάντ ζήτησε να υπάρξει διεθνής ανεξάρτητη έρευνα.
In any event if Jamal is still missing or god forbid dead then the judgement should be left to an independent investigation carried out by a credible international party and not the AKP in Turkey with their partisan agenda.
— Ali Shihabi (@aliShihabi) 7 Οκτωβρίου 2018
Ο Kασόγκι, συντάκτης της Washigton Post, πρώην συντάκτης εφημερίδας στη Σαουδική Αραβία, και σύμβουλος του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Πρίγκηπα Φαιζάλ, άφησε τη χώρα πέρυσι, λέγοντας ότι φοβόταν για την κριτική που ασκούσε στην κυβέρνηση της χώρας με αφορμή τον πόλεμο της Υεμένης και την στάση έναντι της ελευθερίας του λόγου.
«Εγκατέλειψα το σπίτι μου, την οικογένειά μου, τη δουλειά μου, και υψώνω τη φωνή μου», έγραφε ο Κασόγκι τον Σεπτέμβριο του 2017. «Αν συμπεριφερόμουν διαφορετικά, θα πρόδιδα εκείνους που λιώνουν στις φυλακές. Μπορώ να μιλήσω, ενώ τόσοι άλλοι αδυνατούν».
Δύο μήνες αργότερα, αναφερόμενος στις συλλήψεις δεκάδων μελών της βασιλικής οικογένειας, αξιωματούχων και επιχειρηματιών που κατηγορήθηκαν για διαφθορά, ο Κασόγκι κατήγγειλε πως ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εφαρμόζει μια εντελώς «επιλεκτική δικαιοσύνη» και πρόσθεσε πως επικρατεί «απόλυτη δυσανεξία για την παραμικρή, ακόμη και χλιαρή, κριτική» προς το πρόσωπο του πρίγκιπα διαδόχου στο Ριάντ.
AP Photo