Οι υπουργοί Άμυνας και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν, της Ρωσίας, της Συρίας και της Τουρκίας πραγματοποίησαν την Τρίτη συνομιλίες τις οποίες η Άγκυρα και η Μόσχα χαρακτήρισαν εποικοδομητικές, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση των δεσμών Τουρκίας-Συρίας μετά από χρόνια εχθρότητας κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου.
Η Τουρκία, μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, υποστήριξε την πολιτική και ένοπλη αντιπολίτευση στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του 12ετούς εμφυλίου πολέμου και έστειλε δικά της στρατεύματα στα βόρεια της χώρας.
Η Μόσχα είναι ο κύριος σύμμαχος του Άσαντ και η Ρωσία έχει ενθαρρύνει τη συμφιλίωση με την Άγκυρα. Αλλά η Δαμασκός απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων για να αποκατασταθούν οι σχέσεις.
Κατά τις συνομιλίες στη Μόσχα, οι υπουργοί και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών συζήτησαν την ενίσχυση της ασφάλειας στη Συρία και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού, ανέφεραν τα τουρκικά και τα ρωσικά υπουργεία Άμυνας σε χωριστές ανακοινώσεις.
Και οι τέσσερις χώρες επαναβεβαίωσαν την επιθυμία τους να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την ταχεία επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους.
Το συριακό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στις συνομιλίες συζητήθηκε η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία παράλληλα με το άνοιγμα του στρατηγικού αυτοκινητόδρομου M4 που ανοίγει το δρόμο για την αναζωογόνηση του εμπορίου της Συρίας με τις γειτονικές χώρες.
Οι υπουργοί Άμυνας της Συρίας και της Τουρκίας είχαν προηγουμένως συνομιλίες στη Μόσχα τον Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας την υψηλότερου επιπέδου συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών από την έναρξη του πολέμου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών που θα βασιστεί στις συνομιλίες του Δεκεμβρίου μπορεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, αλλά αργότερα δήλωσε ότι αναβλήθηκε επειδή τα μέρη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια ακριβή ημερομηνία.
Σύροι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιαδήποτε κίνηση προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας μπορεί να γίνει μόνο αφού η Τουρκία συμφωνήσει να αποσύρει χιλιάδες στρατιώτες που έχει παρατάξει στο βορειοδυτικό τμήμα που ελέγχεται από τους αντάρτες.
Η εκτεταμένη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας εμπόδισε προηγούμενες στρατιωτικές εκστρατείες υπό ρωσική ηγεσία να επαναφέρουν τον τελευταίο σημαντικό ανταρτοκρατούμενο θύλακα στη Συρία υπό κρατικό έλεγχο.