Η Ευρωπαϊκή Ενωση έστειλε τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη για να βοηθήσει την Τουρκία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που κατακαίνε εδώ και έξι ημέρες το νότιο τμήμα της χώρας, εντείνοντας την πίεση προς τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν που επικρίνεται για την διαχείριση της κρίσης.
Δύο Canadair από την Ισπανία και ένα από την Κροατία εστάλησαν στην Τουρκία στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Τουρκία αυτήν την δύσκολη στιγμή.... Οι σκέψεις μας βρίσκονται στον τουρκικό λαό που έχασε αγαπημένα πρόσωπα και στις θαρραλέες ομάδες άμεσης επέμβασης που κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν τις φονικές πυρκαγιές», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο ευρωπαίος επίτροπος διαχείρισης κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.
Από τις 130 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά το τελευταίο εξαήμερο σε ολόκληρη την Τουρκία, επτά παραμένουν ενεργές, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.
Οι εθελοντές οργανώνονται
Απέναντι στην προέλαση της φωτιάς που απειλεί τις πόλεις Αντάλια (Αττάλεια), Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) και Μαρμαρίδα, εκατοντάδες τουρίστες και κάτοικοι απομακρύνονται από τα ξενοδοχεία και τις κατοικίες τους.
Περισσότερα από 1.100 άτομα απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Μπόντρουμ Αχμέτ Αράς, διότι οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι.
Σε πολλές κοινότητες που παραδόθηκαν στις φλόγες, εθελοντές οργανώθηκαν για να βοηθήσουν τους περισσότερους των 4.000 πυροσβεστών που έχουν αναπτυχθεί στους τόπους των πυρκαγιών.
Στην Μαρμαρίδα, εθελοντές έχουν αναλάβει την συγκέντρωση και την διανομή νερού και τροφίμων, καθώς και προϊόντων όπως οι κρέμες για τα εγκαύματα ή αντιπυρικά ενδύματα.
«Αφού υπάρχουν πυρκαγιές, πολλοί κάτοικοι της Μαρμαρίδας, όπως εγώ, δεν μπορούν να κοιμηθούν ήσυχα. Πρέπει να εμποδίσουμε να καεί το μέλλον μας», λέει ο Εβράν Οζκάν, εθελοντής στην Μαρμαρίδα.
Άλλοι εθελοντές συμμετέχουν απευθείας στο έργο της πυρόσβεσης.
«Προσπαθούμε να καθαρίσουμε το έδαφος. Κόβουμε το χορτάρι, καθαρίζουμε. Επίσης βοηθούμε τους πυροσβέστες στις μετακινήσεις τους μέσα στο δάσος με τις μάνικές τους», εξηγεί ο Τεβφίκ Καραμάν, άλλος εθελοντής από την Μαρμαρίδα.
Επικρίσεις κατά του Ερντογάν
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πυρκαγιές αυτές είναι οι σοβαρότερες τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία, με 950.000 καμένα στρέμματα μέχρι στιγμής το 2021, έναντι 135.160 μέχρι το τέλος του Ιουλίου από το 2008 έως το 2020.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έγινε στόχος επικρίσεων όταν αποκαλύφθηκε ότι η Τουρκία δεν διαθέτει πυροσβεστικά αεροσκάφη, την ώρα που το πρόβλημα των πυρκαγιών επιδεινώνεται στην χώρα το ένα τρίτο της έκτασης της οποίας καλύπτεται από δάση.
Το CHP, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, προσάπτει στον πρόεδρο την διάλυση της υποδομής ενός ημιδημόσιου οργανισμού που διαχειριζόταν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Πριν από την παροχή βοήθειας από την ΕΕ, η Τουρκία είχε δανεισθεί πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ρωσία, την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν.