Τουρκία προς Σουηδία-Φινλανδία: Άρση εμπάργκο όπλων για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τουρκία προς Σουηδία-Φινλανδία: Άρση εμπάργκο όπλων για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το στίγμα της διαπραγματευτικής προσέγγισης της Τουρκίας στις συνομιλίες με Φινλανδία και Σουηδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραίμ Καλίν, μετά την πρώτη επαφή με τους εκπροσώπους των δύο χωρών που επισκέφτηκαν την Άγκυρα για να κάμψουν τις αντιρρήσεις της. 

«Είδαμε μια θετική στάση απέναντι στην άρση του εμπάργκο σε προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, αυτή είναι μια ευχάριστη εξέλιξη», δήλωσε ο Καλίν σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

 Η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά την εισβολή της στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG . Η Άγκυρα θεωρεί την ομάδα πανομοιότυπη με το PKK.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες, ο Καλίν είπε επίσης ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας για την τρομοκρατία και οι προσδοκίες για συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπισή τους μεταφέρθηκαν στους ομολόγους τους. Τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επόμενη συνάντηση ή κείμενο διαπραγμάτευσης ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι η Τουρκία δεν έχει κάποια χρονική πίεση να διευθετήσει το θέμα. 

"Δεν μας πιέζει ο χρόνος. Είναι απαράδεκτο για εμάς να βλέπουμε ορισμένες διαδικασίες να αγνοούνται και να βιαζόμαστε", πρόσθεσε.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Τουρκία εξέπληξε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα διαφωνώντας με την ένταξη των δύο χωρών, λέγοντας ότι φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με τo στρατιωτικό σκέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για ενορχήστρωση απόπειρας πραξικοπήματος το 2016. Και τα 30 κράτη του ΝΑΤΟ πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους προτού γίνει δεκτό ένα νέο μέλος και έτσι να επωφεληθούν από την εγγύηση συλλογικής ασφάλειας.

"Είπαμε ξεκάθαρα στους συνομιλητές μας ότι η διαδικασία (της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ) δεν μπορεί να προχωρήσει μέχρι να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας, με συγκεκριμένα μέτρα και μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα", δήλωσε στο τέλος των συζητήσεων.

Η συνάντηση διήρκησε πέντε ώρες.

"Οι συνομιλητές μας έλαβαν γνώση και πλέον θα διαβιβάσουν (την έκθεσή τους) στις κυβερνήσεις τους. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες όταν θα λάβουμε τις απαντήσεις τους στα αιτήματά μας", δήλωσε ο Καλίν.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε επίσης τα αιτήματα της Άγκυρας για την έκδοση προσώπων που συνδέονται, κατά την άποψή της, με το PKK ή το κίνημα του Γκιουλέν.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ