Η πρόσφατη έκθεση της ΕΕ που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ιδιαίτερα επικριτική για την Άγκυρα, ιδιαίτερα για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες, προεξάρχουσας της Γερμανίας, ακολουθούν μία εξαιρετικά επιεική προσέγγιση απέναντι στην Άγκυρα, αποφεύγοντας να στηλιτεύσουν την καταπίεση των ΛΟΑΤΚΙ στην Τουρκία.
Οι τουρκικές αρχές επανειλημμένα απαγορεύουν εκδηλώσεις υποστήριξης της διαφορετικότητας του ατόμου τα τελευταία χρόνια. Μέχρι το 2014, η συμμετοχή ήταν αξιοσημείωτη στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ. Παρά την απαγόρευση, φέτος στις 26 Ιουνίου ακτιβιστές επιχείρησαν να παρελάσουν υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ, βιώνοντας την καταστολή από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η τουρκική αστυνομία απώθησε και έσυρε άτομα που κρατούσαν την πολύχρωμη σημαία, ενώ 20 άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ τους και ένας φωτορεπόρτερ. Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε ευθαρσώς τα γεγονότα στην Πόλη ενώ ακόμα κι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε την ανησυχία του για την απαγόρευση του Pride για τους ΛΟΑΤΚΙ στην Κωνσταντινούπολη.
Κάλεσε μάλιστα τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες, αναφερόμενος ειδικά στα άτομα ΛΟΑΤΚΙ. Ταυτόχρονα, δεν λείπουν αναφορές για βιασμούς και ξυλοδαρμούς εναντίον ΛΟΑΤΚΙ σε φυλακές, όπως η πρόσφατη στο ΕσκΙσεχίρ, σύμφωνα με την ανθρωπιστική ΜΚΟ CISST.
Η μονομερής εγκατάλειψη της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών, εμπεριείχε αιχμές από την Τουρκία πως το διεθνές πλαίσιο «προάγει την ομοφυλοφιλία ως κανονικότητα», καθώς η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφερόταν στο αντιπαράδειγμα της Πολωνίας, μεταξύ άλλων στην Ευρώπη. Η ομοφυλοφιλία βέβαια δεν είναι απαγορευμένη. Η ομοφοβία ωστόσο προάγεται.
Η Τουρκία κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών που συμμετέχουν στους δυτικούς θεσμούς, αναφορικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Η εχθρική αντιμετώπιση του τουρκικού καθεστώτος απέναντι στους ΛΟΑΤΚΙ διαχέεται και σε εκδηλώσεις μίσους στην Τουρκία.
Χαρακτηριστική είναι η στοχοποίηση και οι διαδικτυακές επιθέσεις που δέχθηκε ο διεθνής Τούρκος ποδοσφαιριστής της Γαλατάσαραϊ, Ταϊλάν Ανταλιαλί, επειδή εμφανίστηκε με ένα μπλουζάκι που απεικόνιζε θεματολογία του Pride.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η «Γαλατά» υπερασπίστηκε τον παίκτη της, δηλώνοντας περήφανη για την πράξη υποστήριξης του, προς τους ΛΟΑΤΚΙ.
Η Άνγκελα Μέρκελ πριν από τη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής τόνισε πως οι διαφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία δεν θα πρέπει να σταματήσουν τη συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών. Η συνεργασία τους για το μεταναστευτικό θα πρέπει να συνεχιστεί, σύμφωνα και με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Τουρκία σχεδιάζεται να ενταχθεί άλλωστε στο νέο πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα κράτη της περιοχής, μέχρι τη λήξη του εμφυλίου στη Συρία. Εν τω μεταξύ, το τουρκικό καθεστώς θα συνεχίσει την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πολιτών της ανενόχλητο.