Μπορεί ο κορονοϊός να χτυπά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς και αυξάνοντας τους φόβους για ακόμα περισσότερες απώλειες, όμως ήδη οι ειδικοί και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας στρέφονται προς χώρες - ωρολογιακές βόμβες.
Η πρώτη εξ αυτών είναι η Ινδία, η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της Ασίας και του πλανήτη, η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα τριών εβδομάδων από τον πρωθυπουργό της Ναρένα Μόντι. Οι ειδικοί ανησυχούν για τις πιθανόν καταστροφικές επιπτώσεις αν εξαπλωθεί η επιδημία του νέου κορονοϊού στην Ινδία, όπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και το σύστημα υγείας είναι διαβόητα ανεπαρκές.
Λόγω της απουσίας συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, εκατομμύρια Ινδοί δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να πάνε να εργαστούν για τα προς το ζην. Τέλος, τα νοσοκομεία στην Ινδία δεν διαθέτουν τα μέσα για να δεχθούν τη μαζική εισροή ασθενών.
Στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής με 200 εκατομμύρια πληθυσμό, οι φόβοι των ειδικών είναι ανάλογοι με της Ινδίας. Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της όλων των ατόμων που προέρχονται από χώρες όπου είχαν πάνω από χίλια κρούσματα και διέταξε χαλαρά περιοριστικά μέτρα στις μεγάλες πόλεις.
Παράλληλα μέχρι τις 22 Μαρτίου είχε διεξάγει μόνο 152 τεστ εν αντιθέσει με τα 15,500 που είχε κάνει η Νότιος Αφρική. Μια σχετική αισιοδοξία έρχεται από το γεγονός ότι η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιδημία του Έμπολα πριν μερικά χρόνια.
Τέλος μεγάλες ανησυχίες υπάρχουν για προσφυγικούς καταυλισμούς στη Τουρκία όπου ζουν τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής. ΜΚΟ αναφέρουν ότι πολλοί εκ των προσφύγων μπορεί μια εβδομάδα να μην κάνουν μπάνιο, να μην έχουν πρόσβαση σε νερό και τουαλέτα. Πολλοί από αυτούς παραμένουν σε άθλιους καταυλισμούς, κοιμούνται στο ύπαιθρο στους ελαιώνες της περιοχής η οποία ήδη έχει κατακλυσθεί από ανθρώπους που εδώ και καιρό έχουν καταφύγει από άλλες περιοχές της Τουρκίας.
«Εάν ο ιός εξαπλωθεί στους καταυλισμούς, ο έλεγχός του θα είναι εξαιρετικά δύσκολος, καθώς οι σκηνές είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη. Δεν υπάρχει απόσταση ασφαλείας μεταξύ των ανθρώπων εδώ, υπάρχει υπερπληθυσμός», αναφέρει εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο κορονοϊός για χώρες όπως η Τουρκία η Ινδία και η Νιγηρία με μεγάλο αριθμό πληθυσμού, χωρίς περιοριστικά μέτρα και άθλιες συνθήκες υγιεινής αποτελεί ωρολογιακή βόμβα.
AP Photo/Manish Swarup