Η Τουρκία διπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, καθώς οι δύο χώρες ετοιμάζονται για μια ευρύτερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα και ιδιαίτερα στα ενεργειακά ενόψει των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας.
Το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας ανθεί από την άνοιξη, καθώς τουρκικές εταιρείες που δεν τους είχε απαγορευθεί να συναλλάσσονται με Ρώσους ομολόγους εκμεταλλεύθηκαν το κενό που δημιουργήθηκε από τις επιχειρήσεις της ΕΕ που εγκατέλειψαν τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Τουρκία αύξησε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών Urals και Siberian Light, πάνω από 200.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με μόλις 98.000 την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Πάντως, η Άγκυρα δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι εξακολουθεί να εξαρτάται από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στις αρχές Αυγούστου και συμφώνησαν να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους συνεργασία.
Τα κύρια διυλιστήρια της Τουρκίας Tupras και το διυλιστήριο STAR της SOCAR του Αζερμπαϊτζάν αύξησαν σημαντικά την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου Urals και Siberian Light φέτος, ενώ μείωσαν τις αγορές από τη Βόρεια Θάλασσα, το Ιράκ και τη Δυτική Αφρική, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Το διυλιστήριο STAR αναμένεται να αγοράσει περίπου 90.000 βαρέλια πετρελαίου από τη Ρωσία τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2022 σε σύγκριση με 48.000 βαρέλια την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.
Τα διυλιστήρια Tupras θα αγοράσουν περίπου 111.000 βαρέλια πετρελαίου από τη Ρωσία τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με μόλις 45.000 την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία.
«Η επιλογή για τα διυλιστήρια της Τουρκίας ήταν προφανής καθώς δεν έχουν όρια στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία», δήλωσε ένας έμπορος στην αγορά πετρελαίου της Μεσογείου, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του.