Του Γιάννη Μαντζίκου
Ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Βρετανία και Ρωσία τον τελευταίο χρόνο φαίνεται πως μεταφέρεται στους τηλεοπτικούς δέκτες, αφού οι δυο πλευρές απειλούν με «λουκέτο» τα κρατικά κανάλια BBC και RT που λειτουργούν στην επικράτεια τους.
H εποπτική αρχή της Ρωσίας για τα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ελέγχους για να διευκρινίσει αν το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC World λειτουργεί σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία. Μία ημέρα νωρίτερα, οι βρετανικές αρχές και συγκεκριμένα η αρμόδια αρχή Ofcom άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τη λειτουργία του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Russia Today (RT).
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έγραψε στο Facebook πως οι ενέργειες της Βρετανίας σε βάρος του RT δεν αφήνουν άλλη επιλογή στη Ρωσία από το να απαντήσει αντίστοιχα. Σε απάντησή του το BBC αναφέρει ότι λειτουργεί απολύτως σύμφωνα με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της Ρωσίας. «Όπως παντού στον κόσμο, το BBC εργάζεται στη Ρωσία σε πλήρη συμμόρφωση με τους νόμους και τους κανονισμούς της χώρας για να παρέχει ανεξάρτητες ειδήσεις και πληροφόρηση στο κοινό τους», δήλωσε εκπρόσωπος του BBC
Ο λόγος που ξεκίνησε την διαμάχη είναι σύμφωνα την βρετανική πλευρά, η παραβίαση της αρχής της αντικειμενικότητας στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια από Ρώσους πράκτορες στο Σάλμπερι της Βρετανίας, από το δίκτυο RT.
Μια από τις εκπομπές που βρέθηκαν στο στόχαστρο της εποπτικής αρχής ήταν αυτή του πρώην βουλευτή των Εργατικών Τζορτζ Γκάλογουει ο οποίος θεωρείται από μερίδα των βρετανικών μέσων πράκτορας των ρωσικών συμφερόντων. Σύμφωνα με την Ofcom, κατά την διάρκεια της εκπομπής του «Sputnik», στο RT ο Γκάλογουει «προσπάθησε να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις στο βρετανικό κοινό για τον ρόλο της Ρωσίας».
Σημειώνεται ότι η υπόθεση Σκριπάλ αποτέλεσε ένα από «τα γεγονότα του 2018» αφού οδήγησε τις σχέσεις των δυο χωρών στο ναδίρ, με εκατέρωθεν αποπομπές διπλωματών και κυρώσεις.
Δεν είναι η πρώτη φόρα όμως που το RT μπαίνει στο στόχαστρο της βρετανικής εποπτικής αρχής. Στο παρελθόν, είχε δεχτεί κυρώσεις από την Ofcom για κατευθυνόμενες και αναληθείς πληροφορίες σχετικά με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, ενώ το 2016 κατηγορήθηκε ότι λογόκρινε υλικό από τις επιθέσεις ρωσικών μαχητικών στη Συρία.
Εκείνη την χρονιά μάλιστα, οι βρετανικές αρχές πάγωσαν για κάποιο διάστημα τους λογαριασμούς του δικτύου στις τράπεζες Νational Westminster Bank (NatWest) και Royal Bank of Scotland. Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, εκθέσεις από τις βρετανικές αρχές, την Αμερικανική Γερουσία και think tanks έκαναν λόγο για εκστρατεία προπαγάνδας από το RT υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Χαρακτηριστικά πριν το δημοψήφισμα το RT ξόδεψε χιλιάδες λίρες για διαφημίσεις που έφτασαν ακόμα και στο μετρό του Λονδίνου.
Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που είχαν μιλήσει για την Ρωσική προπαγάνδα μέσω του RT στην Βρετανία ήταν ο πρώην διευθυντής του BBC World Service, Πίτερ Χόροκς ήδη από το 2013 προειδοποιούσε για το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος ανέβαζε διαρκώς το «μπάτζετ». Τα έτη 2015, 2016 και 2017 η Ρωσία διέθεσε από το κρατικό «κορβανά» περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια για το RT που ιδρύθηκε το 2005 όσα περίπου έλαβε το παγκόσμιο δίκτυο του BBC που ιδρύθηκε όμως το 1932...