Επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζίνπινγκ είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας τόνισε τη σημασία του να αντιμετωπίζονται οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι ως «ισότιμοι πολίτες».
Η δήλωση από το γραφείο του Τούρκου προέδρου ανέφερε ότι ο Ερντογάν «τόνισε τη σημασία του να απολαμβάνουν οι Τουρκικής καταγωγής Ουιγούροι την ευημερία, την ελευθερία και την ειρήνη και να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες της Κίνας» αλλά επίσης «εξέφρασε το σεβασμό της Τουρκίας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας»
Ο Σι τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να σέβονται η μία τις «βασικές ανησυχίες» της άλληςκαι να ενισχύσουν το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, σύμφωνα με μια ανάγνωση της πρόσκλησης από τον ιστότοπο του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Η μειονότητα των Ουιγούρων έχει υποστεί διώξεις από το καθεστώς του Πεκίνου, ωστόσο η Άγκυρα έχει εσχάτως αποφύγει κάθε νύξη περί προστασίας τους, προφανώς για να μη θέσει σε κίνδυνο τη σχέση της με την Κίνα, σε αντίθεση με κάθε άλλη περίπτωση παγκοσμίως όπου η Τουρκία εμφανίζεται ως υπερπροστάτιδα των απανταχού Μουσουλμάνων.
Η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες περί γενοκτονίας και περί απειλών κατά συγγενών που ζουν στην Κίνα των ακτιβιστών που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.
Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 Ουιγούροι έχουν καταφύγει στην Τουρκία, αλλά τα τελευταία χρόνια αναφέρονται επιστροφές Ουιγούρων από την Τουρκία στην Κίνα μέσω τρίτων χωρών όπως το Τατζικιστάν.
Οι δύο χώρες κινούνται πιο κοντά οικονομικά, με τον όγκο των συναλλαγών μεταξύ τους να ανέρχεται σε 24 δισ. Δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, το οποίο δήλωσε ότι ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας
Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας συμφώνησε με την Κίνα να αυξήσει την υπάρχουσα διευκόλυνση ανταλλαγής νομισμάτων σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, μια κίνηση που ενισχύει τα συναλλαγματικά αποθέματα της Άγκυρας.