Στις πρώτες τους τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον τον διαβεβαίωσαν ότι σκοπεύουν να συνεργαστούν στενά με την κυβέρνησή του σε διάφορα πεδία, από την περιφερειακή ασφάλεια ως την κλιματική αλλαγή.
Οι ηγέτες των τριών κρατών, συμμάχων-κλειδιών της Ουάσινγκτον στην Ασία και στην Ωκεανία, όπως και αυτοί των περισσότερων μεγάλων δυνάμεων, έχουν ήδη αναγνωρίσει τη νίκη του Μπάιντεν επί του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, μολονότι ο απερχόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου αρνείται να αποδεχθεί την ήττα του.
Η εκλογική νίκη του Μπάιντεν ήρθε ενώ η Κίνα προβάλλει ολοένα πιο δυναμικά την οικονομική και στρατιωτική της δύναμη στην περιφέρεια και έπειτα από τέσσερα χρόνια συχνών και μεγάλων τριβών στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με συμμάχους της στην Ασία εξαιτίας ζητημάτων που άπτονταν του εμπορίου, της άμυνας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν στις συνδιαλέξεις τους με τον Μπάιντεν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και να εντείνουν τη συνεργασία τους για να αντιμετωπιστούν διεθνή προβλήματα, όπως η πανδημία του κορονοϊού ή η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το γραφείο του Μπάιντεν.
Ο Σούγκα, ανακοινώνοντας πως συνομίλησε με τον Μπάιντεν, διαβεβαίωσε πως «ο εκλεγμένος πρόεδρος (...) προσβλέπει στην ενίσχυση της συμμαχίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας και της συνεργασίας» τους ώστε η περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού να είναι «ελεύθερη και ανοικτή».
Οι ηγέτες διαφόρων δυνάμεων, περιλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων, έχουν ήδη συγχαρεί τον Μπάιντεν για τη νίκη του, πάντως Κίνα και Ρωσία επιφυλλάσσονται.
Ο Άντονι Μπλίνκεν, διπλωμάτης και επί χρόνια εξ απορρήτων σύμβουλος του Μπάιντεν, εκτιμάται πως θα είναι ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. Αν αναλάβει οποιοδήποτε από αυτά τα δύο αξιώματα θα μετατραπεί σε πρόσωπο-κλειδί για τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ασία.
Στη συνδιάλεξή του με τον Μουν Τζε-ιν, ο Μπάιντεν τον διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα, προπύργιο «της ασφάλειας και της ευημερίας» στην περιοχή, ανέφερε εκπρόσωπος της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.
Ο Μουν «ζήτησε να υπάρξει στενή συνεργασία» για «την ανάπτυξη της διμερούς συμμαχίας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», για «την αποπυρηνικοποίηση και «για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», κατά τον Κυανό Οίκο. Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι «θα συνεργαστεί στενά» με τη Σεούλ για να «επιλυθεί το ζήτημα του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας», σύμφωνα με τη νοτιοκορεάτικη προεδρία.
Ο Τραμπ και ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είχαν δεσμευτεί να εργαστούν για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου το 2018, στην ιστορική σύνοδό τους στη Σιγκαπούρη, αλλά ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί και οι διμερείς συνομιλίες έχουν πρακτικά ανασταλεί.
Αν και ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα δεν δεχόταν να συναντηθεί με τον Κιμ χωρίς προϋποθέσεις, έχει επίσης πει πως θα ασκήσει «διπλωματία βάσει αρχών» έναντι της Βόρειας Κορέας.
Η Σεούλ ελπίζει εξάλλου ότι ο Μπάιντεν θα βάλει τέλος στην ατέρμονη διένεξη για τα δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούσε ο Τραμπ να καταβάλλει ως αποζημίωση στις ΗΠΑ για την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων αμερικανών στρατιωτικών στη χερσόνησο.
Ο Σκοτ Μόρισον είπε πως συζήτησε με τον Μπάιντεν για τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αν και ο στόχος το ισοζύγιο των εκπομπών να φθάσει στο μηδέν το 2050 δεν συζητήθηκε.
Μουν και Μόρισον είπαν ότι συμφωνήθηκε να προγραμματιστούν συναντήσεις με τον Μπάιντεν αμέσως μετά την ορκωμοσία του την 20ή Ιανουαρίου.
Ο Μπάιντεν καλείται εξάλλου να συμβάλλει να αποκλιμακωθούν ανεπίλυτες πολιτικές και οικονομικές διενέξεις που επιδείνωσαν τις σχέσεις της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας και περιέπλεξαν την προσπάθεια των ΗΠΑ να σφυρηλατήσουν ενιαίο μέτωπο έναντι της Κίνας.