Αν η επίσκεψη Μπάιντεν λάμβανε χώρα στην αρχή της χρονιάς, σίγουρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Πλέον με τις τιμές της ενέργειας να έχουν πάρει την ανιούσα και τη δημοτικότητα του να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, η απόφασή του μοιάζει μονόδρομος. Ο Αμερικάνος πρόεδρος επιλέγει να στηριχθεί, εκεί όπου στηρίζονταν αρκετοί πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών στο παρελθόν, στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.
Ο Μπάιντεν προσπαθεί να αρνηθεί πως το βασικό κίνητρο της επίσκεψης στο βασίλειο είναι η σταθεροποίηση αρχικά και η μείωση των τιμών του πετρελαίου μετέπειτα. Τα συμπεράσματα ωστόσο που μπορεί να εξαχθούν από τη χρονική στιγμή της επίσκεψης του είναι προφανή.
Άλλωστε, από μόνη της η συνάντηση με τον πρίγκηπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που κατηγορείται βάσιμα ως εντολέας της στυγερής δολοφονίας του αμερικανοσαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασότζι έχει εξαγριώσει τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, με τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου να πλησιάζουν ανησυχητικά, ο Τζο Μπάιντεν χρειάζεται τη συνδρομή των Σαουδαράβων για να σταματήσει το ράλι τιμών των τιμών της ενέργειας με την αύξηση της παραγωγής τους. Βέβαια, στο βασίλειο δεν ξεχνούν πως ο Μπάιντεν υιοθέτησε τις κατηγορίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του και ξεκίνησε την προεδρία του, δυσκολεύοντας το βασίλειο με τις επιλογές του.
Ωστόσο, ο Μπάιντεν θεωρεί πως μπορεί να φέρει μία νέα πρόταση σταθεροποίησης της περιοχής, σε μία στιγμή που οι δύο σταθεροί σύμμαχοι των ΗΠΑ, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία εμφανίζονται, για διαφορετικούς λόγους, πιο δυνατοί από ποτέ. Γι’ αυτό τον λόγο μπορεί να περηφανεύεται πως θα φτάσει για πρώτη φορά στην Τζέντα με απευθείας πτήση από το Ισραήλ, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ντε φάκτο αποδοχή του ισραηλινού κράτους από ένα ισχυρό αραβικό καθεστώς.
Ωστόσο, η ειρηνευτική διαδικασία είναι μάλλον απίθανο να επανεκκινήσει, τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται πιο αδύναμοι από κάθε άλλη χρονική στιγμή. Ταυτόχρονα, το ζήτημα της απόκτησης πυρηνικών όπλων του Ιράν παραμένει σε μία επικίνδυνη εκκρεμότητα, καθώς η στάση του Ισραήλ θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί με τον συνασπισμό που συγκροτήθηκε εναντίον του Μπεντζαμιν Νετανιάχου.
Η διαχείριση των προβλημάτων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής φαίνεται πως θα παραμείνει ένας δυσεπίλυτος γρίφος για τον βετεράνο πρόεδρο στα διεθνή θέματα. Το μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι πως ο ρεαλισμός που επιδεικνύει θα τον βοηθήσει να επιβιώσει αλώβητος από τις επόμενες εκλογές για τον Κογκρέσο που θα γίνουν τον Νοέμβριο.