Τις τελευταίες ημέρες η Ουκρανία βιώνει τις περισσότερες διακοπές ηλεκτροδότησης από κάθε άλλη περίοδο μετά τη ρωσική εισβολή. Ενώ αρκετές περιοχές παραμένουν βυθισμένες στο σκοτάδι, σε άλλες υπάρχει διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια καθημερινά μόνο για 2 έως 3 ώρες. Καθώς ο ουκρανικός χειμώνας ξεκίνησε και οι θερμοκρασίες κυμαίνονται περί του μηδενός, στο Κρεμλίνο πιστεύουν πως μπορούν με αυτό τον τρόπο να καθυποτάξουν τους Ουκρανούς. Όπως ανερυθρίαστα υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του πουτινικού καθεστώτος, η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να τελειώσει τον πόλεμο και το μαρτύριο των ανθρώπων άμεσα, αν αποδεχθεί τους όρους του.
Το Κρεμλίνο επιχειρεί να τιμωρήσει τους Ουκρανούς, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν και το επιτελείο του απειλούσε να παγώσει την Ευρώπη τον χειμώνα, σταματώντας τη ροή φυσικού αερίου. Τώρα βέβαια το κάνει με πιο άμεσο και βίαιο τρόπο, καταστρέφοντας τις υποδομές παραγωγής ενέργειας και αφήνοντας τους Ουκρανούς σε κατάσταση που δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Αυτό άλλωστε εντάσσεται στη στρατηγική του Κρεμλίνου να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως εργαλείο πίεσης. Ωστόσο, η ρωσική τακτική δεν έχει καταφέρει να διασπάσει το μέτωπο του Κιέβου με τη Δύση, αλλά αντίθετα να το ενισχύσει, ωθώντας τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς να αυξήσουν τη βοήθεια που στέλνουν στην Ουκρανία, για να αντισταθμίσουν μέρος των συνεπειών από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Οι αποθήκες πετρελαίου και οι ηλεκτρικοί υποσταθμοί που στοχεύουν οι ρωσικές δυνάμεις αποτελούν πλέον τους βασικούς στόχους τους. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, μόνο το 3% των βομβαρδισμών κατευθυνόταν σε στρατιωτικούς στόχους. Η Μόσχα αντιτείνει πως στοχεύει σε υποδομές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την ουκρανική στρατιωτική διοίκηση, ενδεχομένως προετοιμάζοντας την απολογία της, για πιθανά εγκλήματα πολέμου για τα οποία κατηγορείται.
Άμεσα πάντως το αποτέλεσμα είναι να ενισχύονται τα αιτήματα του Κιέβου για ενίσχυση της αεράμυνας του, καθώς οι βομβαρδισμοί που αφήνουν τους Ουκρανούς στο έλεος του ψύχους δρουν πειστικά υπέρ της άμεσης αύξησης της εξωτερικής βοήθειας από τη Δύση.
Ούτε βέβαια οι Ουκρανοί φαίνονται να πτοούνται από τα ρωσικά χτυπήματα στην καθημερινότητα τους, την οποία το Κρεμλίνο προσπαθεί να κάνει αφόρητη. Η συναυλία της Εθνικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Κιέβου, που πραγματοποιήθηκε στο σκοτάδι έδωσε μία απάντηση πως στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στις επιθέσεις του πουτινικού καθεστώτος.