Η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη σηματοδοτήθηκε από την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι θα προσφέρει άλλα 1,85 δισ. δολ. για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Η στρατιωτική βοήθεια θα περιλαμβανομένει μεταξύ άλλων το σύστημα αεράμυνας Patriot που ο Ουκρανός ηγέτης έχει χαρακτηρίσει απαραίτητο ώστε η χώρα του να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις.
Τι είναι όμως το σύστημα Patriot;
Το Patriot ή Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target, είναι σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος που κατασκευάστηκε από την Raytheon Technologies και θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ.
Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991, με σκοπό την προστασία συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Ισραήλ. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε κατά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.
Πρόκειται για κινητό σύστημα που συνήθως περιλαμβάνει ισχυρό ραντάρ, σταθμό ελέγχου, γεννήτρια ισχύος, σταθμούς εκτόξευσης και άλλα οχήματα υποστήριξης.
Το σύστημα έχει διαφορετικές δυνατότητες ανάλογα με τον τύπο του αναχαιτιστή που χρησιμοποιείται.
Ο αναχαιτιστής PAC-2 χρησιμοποιεί μια κεφαλή θραύσματος έκρηξης, ενώ ο νεότερος πύραυλος PAC-3 χρησιμοποιεί πιο προηγμένη τεχνολογία hit-to-kill.
Το ραντάρ του συστήματος έχει εμβέλεια άνω των 150 χλμ, όπως είχε γνωστοποιήσει το ΝΑΤΟ το 2015.
Πόσο κοστίζει;
Κοστίζει πάνω από 1 δισ. δολ. Τα 400 εκατ. δολ. αφορούν στο σύστημα και τα 690 εκατ. δολ. στους πυραύλους, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
Πού χρησιμοποιείται;
Η Raytheon έχει κατασκευάσει περισσότερα 240 συστήματα Patriot που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σύστημα έχει μεγάλη ζήτηση στη Μέση Ανατολή λόγω της απειλής που συνιστά το Ιράν για την περιοχή.
Σύμφωνα με τη Raytheon, το σύστημα έχει αναχαιτίσει περισσότερους από 150 βαλλιστικούς πυραύλους σε μάχες από το 2015.
Πώς θα βοηθήσει την Ουκρανία;
Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα συστήματα αεράμυνας για να προστατευτεί από το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων και από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ρωσικών δυνάμεων.
Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει ζεύγος Εθνικών Προηγμένων Πυραυλικών Συστημάτων Επιφανείας-Αέρος (NASAMS) στην Ουκρανία.
Το σύστημα Patriot έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει απειλές από αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους, μπορεί επίσης να καταρρίψει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» που στέλνει συχνά η Ρωσία για να χτυπήσει κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας. Ωστόσο, θα αποτελούσε εξαιρετικά δαπανηρό τρόπο για την καταστροφή drones που κοστίζουν χιλιάδες δολάρια.
Αξιωματούχοι και ειδικοί θεωρούν ότι ενώ το σύστημα Patriot είναι πιθανό να σώσει ζωές από εισερχόμενους πυραύλους, πιθανότατα δεν θα αλλάξει την τροχιά της σύγκρουσης που διαρκεί σχεδόν δέκα μήνες, καθώς αποτελεί αμυντικό σύστημα.
Πότε θα φτάσει στην Ουκρανία;
Θα περάσουν αρκετοί μήνες πριν η Ουκρανία μπορέσει να αναπτύξει το Patriot στο πεδίο της μάχης.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι το σύστημα Patriot θα φτάσει πρώτα στη Γερμανία, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα θα μάθουν πώς να το χρησιμοποιούν.
Η εκπαίδευση μπορεί να διαρκέσει μήνες, με κάθε σύστημα να απαιτεί δεκάδες στρατιώτες για να λειτουργήσει.
Η Ουκρανία θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσει πώς και πού θα αναπτύξει το σύστημα χωρίς να καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι το σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot θα είναι νόμιμος στόχος για ρωσικά πλήγματα.