Μέσα σε λίγες ημέρες ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι μέτρα δύο σημαντικές απώλειες από την πολιτική του ομάδα, τον σύμβουλο του Αλεξέι Αρέστοβιτς και, μετά από το τραγικό ατύχημα, τον Υπ. Εσωτερικών, Ντένις Μοναστίρσκι. Η αποστολή του γίνεται όλο και πιο δύσκολη, παρά τη νέα στήριξη που έλαβε από τη Δύση, τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο όσο και από τη συμμετοχή του στο Νταβός.
Η πτώση του ελικοπτέρου στο Μπρόβαρι της Ουκρανίας στοίχισε τη ζωή στην κεφαλή του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας και στενό συνεργάτη του Ζελένσκι, Ντένις Μοναστίρσκι. Το Κίεβο ανέφερε πολλές αιτίες, τεχνική δυσλειτουργία του ελικοπτέρου ή και σκόπιμες ενέργειες για την καταστροφή του ελικοπτέρου, αλλά δεν απέδωσε ευθύνες στο Κρεμλίνο. Βέβαια, πολλοί σκέφτηκαν ακριβώς αυτό.
Οι κανόνες ασφαλείας για τις μετακινήσεις των αξιωματούχων, ειδικά στην ομάδα του Ζελένσκι είναι πολύ αυστηροί, καθώς αποτελούν στόχο του ρωσικού καθεστώτος. Για τον ίδιο τον Ουκρανό πρόεδρο άλλωστε το στίγμα της παρουσίας του αποτελεί μυστικό, ενώ οι μετακινήσεις του ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή, ώστε να αποτραπεί κάποια επίθεση εναντίον του. Οι δυνατότητες της ρωσικής πολεμικής μηχανής τόσο σε επίπεδο οπλικών συστημάτων όσο και υβριδικών επιθέσεων είναι σημαντικές. Το Κίεβο ανέφερε πως θα εξετάσει τα αίτια του ατυχήματος.
Ο ίδιος ο Ζελένσκι αρνήθηκε βέβαια να χαρακτηρίσει ότι έγινε ως ατύχημα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ψηφιακή παρουσία του στο Νταβός. Κάθε θάνατος που συμβαίνει είναι αποτέλεσμα του πολέμου, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, καθώς ο πόλεμος έχει πολλές διαστάσεις, αρνούμενος πάντως πως ανησυχεί για την προσωπική ασφάλειά του.
Βέβαια, υπάρχει κι άλλο ένα ζήτημα, πέρα από τα θύματα από την τραγωδία, καθώς στο ελικόπτερο επέβαιναν ακόμα έξι αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών ενώ πολλές ήταν οι παράπλευρες ανθρώπινες απώλειες. Ο Υπουργός Εσωτερικών αποτελεί τον δεύτερο στενό συνεργάτη που χάνει ο Ουκρανός πρόεδρος. Λίγο πριν, είχε παραιτηθεί ο Αλεξέι Αρέστοβιτς, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις δηλώσεις του που εξέθεσαν το καθεστώς.
Δηλώνοντας πως ήταν η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία που κατέρριψε τον ρωσικό πύραυλο, ο οποίος οδήγησε στην καταστροφή της πολυκατοικίας στο Ντνίπρο, προκάλεσε ποικίλης φύσης προβλήματα στην κυβέρνηση. Κατ’ αρχάς, το πολιτικό κόστος για την αδυναμία να προστατεύσει τους ανθρώπους από τις ρωσικές κυβερνήσεις είναι προφανές. Ωστόσο, η παραίτηση Αρέστοβιτς έδειξε και το πόσο στοίχισε και διεθνώς.
Την ώρα που ο Ζελένσκι καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να αναδείξει τις ρωσικές θηριωδίες στην Ουκρανία με τις επιθέσεις σε αμάχους και υποδομές ενέργειας, που αναγκάζουν τους ανθρώπους να ζουν σε τραγικές συνθήκες ψύχους, οι δηλώσεις Αρέστοβιτς έδειξαν μία διαφορετική εικόνα. Αναφέροντας πως την πολυκατοικία του Ντνίπρο την κτύπησε ο πύραυλος που είχε καταρρίψει η ουκρανική αεράμυνα, δίχως να διαθέτει δεδομένα και αποδείξεις, ο Αρέστοβιτς επέρριψε έμμεσα ευθύνες και στην ουκρανική πλευρά.
Ο Ζελένσκι βέβαια συνέχισε την προσπάθειά του να προσελκύσει διεθνή υποστήριξη στον αγώνα της ουκρανικής αντίστασης, όπως και έκανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο φημισμένο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Την ίδια μέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Mισέλ τάχθηκε υπέρ της προμήθειας αρμάτων μάχης στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, ενώ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ ανακοίνωσε τη συμμετοχή της χώρας του στη διεθνή πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας με την παραδοχή συστοιχίας Patriot.
Ωστόσο, η απώλεια τόσων συνεργατών του Ζελένσκι δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η θέση του, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και η κατάσταση εκτραχύνεται στη χώρα.