Σε χάος βυθίζεται η διαδικασία του Brexit μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσαν βουλευτές με επιστολές τους εναντίον της Τερέζα Μέι.
Aν και εφόσον χάσει στη βραδινή ψηφοφορία θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή της ως αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος και τελικά ως πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ακολουθεί ανοικτή διαδικασία για την ηγεσία του Συντηρητικού, όπου κατατίθενται οι υποψηφιότητες για την ηγεσία, όπου όμως δεν μπορεί να λάβει μέρος η Τερέζα Μέι. Οι βουλευτές ψηφίζουν μέχρι ο αριθμός των υποψηφίων να γίνει δυο οι οποίοι θα τεθούν υπό την κρίση των 120.000 μελών του κόμματος. Αυτή την στιγμή πιθανότεροι διεκδικητές του πρωθυπουργού θώκου θεωρούνται ο σκληρός υποστηρικτής του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, ο Σαγίντ Τζαβίντ, ο Μάικλ Γκόουβ, ο Ντόμινικ Ράαμπ και ο Τζέρεμι Χάντ.
Ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει τον Ιανουάριο, ως τότε η Μέι παραμένει ως πρωθυπουργός ως ότου πάει στη βασίλισσα και συστήσει τον νικητή της ψηφοφορίας ως διάδοχό της.
Με φόντο τα παραπάνω, η Μέι δήλωσε: «Δεν θα υπάρχει νέος ηγέτης έως τη νόμιμη διορία της 21ης Ιανουαρίου. Οπότε εάν υπάρξει εκλογή για νέα ηγεσία, υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων για το Brexit στους βουλευτές της αντιπολίτευσης». Σύμφωνα με τους «Financial Times» ωστόσο, η 21 Ιανουαρίου δεν συνιστά νόμιμη διορία. Αυτό θα ίσχυε μόνον εάν η κυβέρνηση δεν είχε καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια αλλαγή συντηρητικού ηγέτη και πρωθυπουργού δεν οδηγεί αυτόματα σε γενικές εκλογές, αν και το Εργατικό Κόμμα θα μπορούσε να απαντήσει με ψήφο μη εμπιστοσύνης.
Δεν υπάρχει επίσης αυτόματη καθυστέρηση στη διαδικασία Brexit, αν και μερικοί συντηρητικοί λένε ότι μια καθυστέρηση στο άρθρο 50 θα ήταν αναπόφευκτη - αν και αυτό θα απαιτούσε ευρωπαϊκή συμφωνία, η οποία δεν είναι δεδομένη.