Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρεζ, άνοιξε τη Διάσκεψη του Οργανισμού με την παρατήρηση ότι ο πυρηνικός κίνδυνος σήμερα ανέρχεται στο επίπεδο του απόγειου του ψυχρού πολέμου. Το επικίνδυνο συμβάν με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, που έχουν καταλάβει ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία, έφερε πίσω τις μνήμες από το Τσέρνομπιλ μέχρι την εποχή των δύο υπερδυνάμεων.
Το πιο πρόσφατο επεισόδιο του θρίλερ της Ζαπορίζια είχε προς το παρόν ευτυχή κατάληξη καθώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό. Ο πλήρης έλεγχος του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης αποτελεί διακαή πόθο του Κρεμλίνου, έπειτα από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Με μειωμένη παραγωγή, ο πυρηνικός σταθμός συνεχίζει να λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς, αν και βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.
Η δημόσια εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως πως η Ρωσία σχεδιάζει να προσαρτήσει τον σταθμό στο ρωσικό δίκτυο. Το Κρεμλίνο ενδεχομένως να στοχεύει να καπηλευθεί την ενέργεια που παράγει ο σταθμός προς όφελος των κατεχόμενων περιοχών και ταυτόχρονα να μειώσει ακόμα περισσότερο την ενέργεια που είναι διαθέσιμη στην ουκρανική επικράτεια.
Η Ρωσία από τη μεριά της κατηγορεί ουκρανικές δυνάμεις για επιθέσεις στην περιοχή, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του εργοστασίου. Το τελευταίο άκρως ανησυχητικό περιστατικό αποδόθηκε από τη Μόσχα σε πυρκαγιά σε κοντινό δάσος, που προκάλεσε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στον σταθμό.
Την ίδια στιγμή το Κίεβο διατρανώνει πως οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ήταν εκείνοι που προκάλεσαν τη πυρκαγιά σε γειτονικό εργοστάσιο και έφεραν την περιοχή στα πρόθυρα ενός νέου Τσερνομπίλ. Η Ουκρανία δημοσιοποιεί προσεκτικά τις επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων όπως για παράδειγμα το χτύπημα σε μια κομβική γέφυρα στην κατεχόμενη Χερσώνα.
Επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) μπορεί να έλαβαν άδεια για να επιθεωρήσουν τον σταθμό, αλλά η πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για αποστρατιωτικοποίση της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας δεν έχει γίνει δεκτή από τη Ρωσία. Η Μόσχα χρησιμοποιεί τη συμμαχία που έχει χτίσει με το Πεκίνο στον ΟΗΕ για να παρεμποδίσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για το ζήτημα.
Η προτεραιότητα για τη Μόσχα φαίνεται να είναι η συνέχιση των επιχειρήσεων για την κατάληψη του Ντονμπάς και η προέλαση στην ουκρανική επικράτεια, παρά η προστασία του πυρηνικού σταθμού. Ωστόσο, όσο συνεχίζεται αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι με τον πυρηνικό σταθμό, κάθε στιγμή, κάθε ενέργεια ή κάθε παράλειψη μπορεί να αποβεί μοιραία.