Η εκτελεστική επιτροπή των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) αποφάσισε να αναβάλει το συνέδριο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σατις 4 Δεκεμβρίου, με αντικείμενο την εκλογή νέου προέδρου. Του ή της πολιτικού, δηλαδή, που θα ηγούνταν του κόμματος και, πιθανότατα, θα διεκδικούσε την καγκελαρία στις εκλογές του φθινοπώρου του 2021.
«Η παρούσα κατάσταση δεν θα επέτρεπε τη διεξαγωγή συνεδρίου στις 4 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας, Πάουλ Τσίμιακ, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία των στελεχών προτιμά η σχετική συζήτηση και επιλογή να γίνει δια ζώσης και όχι με τηλεδιάσκεψη. Ωστόσο, λόγω και της αβεβαιότητας που επικρατεί αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο ίδιος απέφυγε να δεσμευτεί πότε θα μπορούσε να διεξαχθεί η διαδικασία με τη φυσική συμμετοχή των 1.001 αντιπροσώπων – αν και επισήμως, η επόμενη συνεδρίαση του προεδρείου για το θέμα αυτό έχει οριστεί για τις 14 Δεκεμβρίου.
Νέα δεδομένα στη Γερμανία
Το σίγουρο είναι πως η παραπάνω εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα σε μια ιστορική στιγμή για τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι ετοιμάζονται να κλείσουν την – 20ετή σχεδόν, με τέσσερις συνεχόμενες θητείες στην καγκελαρία – εποχή Μέρκελ και να ανοίξουν μια νέα σελίδα. Η ίδια, εξάλλου, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν είναι διατεθειμένη να διεκδικήσει και νέα τετραετία και προτίθεται να «συνταξιοδοτηθεί» πολιτικά.
Καθώς, όμως, ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω-κάτω σε πολλά επίπεδα, ακόμη και εκεί που κανείς δεν το περίμενε και ελάχιστοι μπορούσαν να το προβλέψουν ή να το φανταστούν, υπάρχουν ήδη αρκετοί που κάνουν δεύτερες σκέψεις. Και αν, τελικά, η κατάσταση εξελιχθεί τόσο άσχημα ώστε η Μέρκελ να (αναγκαστεί να) βρει μια – εξαιρετική, ομολογουμένως – δικαιολογία για να αναιρέσει την προηγούμενη απόφασή της;
Ακριβώς αυτό το ερώτημα είναι που έχει βάλει... ψύλους στ' αυτιά των διεκδικητών της προεδρίας και της καγκελαρίας και ιδίως εκείνων που διατυμπανίζουν πως επιδιώκουν μια τομή. Πρωτίστως, δηλαδή, του Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος δεν δίστασε να εκφράσει ανοιχτά την διαφωνία του με τη χθεσινή εξέλιξη: «Η αναβολή του συνεδρίου του κόμματος είναι μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τη βάση του κόμματος», δήλωσε.
«Υπάρχουν σημαντικά τμήματα του κατεστημένου του κόμματος που θέλουν να αποτρέψουν να γίνω πρόεδρος», κατήγγειλε στο δίκτυο ARD, αποδίδοντας μάλιστα σε αυτά την απόφαση της αναβολής του συνεδρίου. «Υπάρχουν προφανώς λόγοι οι οποίοι έχουν ελάχιστα ή καθόλου να κάνουν με την πανδημία», πρόσθεσε ο ίδιος, ανεβάζοντας τους τόνους.
Η «εκδίκηση» του Σόιμπλε
Υπό το παραπάνω πρίσμα, ίσως δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία η σφοδρή κριτική την οποία άσκησε την περασμένη εβδομάδα στους χειρισμούς της καγκελαρίου και της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρόεδρος της Μπούντεσταγκ και θεωρούμενος ως «μέντορας» του Μερτς. Ήταν μια επίθεση τέτοια έντασης που έκανε την Bild να σχολιάσει πως, από εδώ και στο εξής, ο Σόιμπλε αποτελεί τον πιο ισχυρό αντίπαλο της καγκελαρίου.
Φυσικά, ο ίδιος είναι προχωρημένης ηλικίας για να διεκδικήσει τώρα αυτά που θεωρούσε πάντα πως του ανήκουν – δηλαδή το τιμόνι του κόμματος και της χώρας του. Όμως, μπορεί να σχεδιάζει να πάρει την εκδίκησή του μέσω του Μερτς, κάτι που επιδίωξε ήδη μια φορά, αλλά ηττήθηκε οριακά από την εκλεκτή της Μέρκελ και νυν πρόεδρο, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (η οποία στην πορεία αποδείχθηκε πολύ «λίγη»).
Μήπως, λοιπόν, εκτός από την πανδημία, αυτές οι επιθέσεις... εκνευρίσουν τη «σιδηρά καγκελάριο» και την αναγκάσουν να κάνει στροφή 180 μοιρών, για να μην δώσει στους επικριτές της την χαρά να της «πριονίσουν» τη θέση που έχει καπαρώσει στην ιστορία;
Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό «παιχνίδι» στη Γερμανία έχει ανοίξει πάλι και παίρνει νέα τροπή.