Όταν ξεκινούσε την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος ήλπιζε σε μία σύντομη νίκη μέσω της κατάρρευσης της κυβέρνησης Ζελενσκι, σίγουρα πριν έρθει ο δύσκολος χειμώνας. Ωστόσο, καθώς η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων, μετά την αντεπίθεση τους, έχει φέρει το Κρεμλίνο σε δυσχερή θέση, η έλευση του χειμώνα και οποιαδήποτε ευκαιρία για ανασύνταξη, φαίνονται σαν μάννα εξ ουρανού.
Η άτακτη φυγή των ρωσικών δυνάμεων από το Χάρκοβο και η συντεταγμένη αποχώρηση τους από τη Χερσώνα είναι ενδεικτικές της ροπής που έχει πάρει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Από εκεί που η Μόσχα προσαρτούσε τέσσερις βασικές ουκρανικές περιφέρειες, στα χαρτιά τουλάχιστον, τώρα έχει βρεθεί σε θέση άμυνας. Αυτό φαίνεται να το έχει καταλάβει ο Ρώσος πρόεδρος.
Η στάθμη των πολεμοφοδίων ελαττώνεται, το ανθρώπινο δυναμικό της Ρωσίας δεν είναι αρκετό, ενώ ο αντίπαλος φαίνεται να έχει απορροφήσει το αρχικό σοκ της εισβολής και να έχει περάσει στην αντεπίθεση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα φθοράς του ρωσικού στρατού, επιλέγοντας την άμυνα από την επίθεση.
Ταυτόχρονα, το Κρεμλίνο έχει επιλέξει να χτυπά μη στρατιωτικούς στόχους, κυρίως υποδομές ηλεκτρισμού, ώστε να εντείνει τις κακουχίες των Ουκρανών, μήπως στραφούν εναντίον της κυβέρνησης τους. Οι μισές περίπου υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντένις Σμιχάλ.
Μία ανακωχή αυτή τη στιγμή θα βοηθούσε σημαντικά το ρωσικό στράτευμα να ανασυγκροτηθεί, αλλά και την πολεμική βιομηχανία να αναπληρώσει τις ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στα βλήματα, όσο και σε κάθε λογής πολεμοφόδιο. Η Ουκρανία ωστόσο, έχοντας υποστεί τις τραγικότερες συνέπειες και έχοντας ακρωτηριαστεί εδαφικά, δεν είναι διατεθειμένη να δώσει αυτή τη δυνατότητα ανάσας στο Κρεμλίνο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ανάφερε χαρακτηριστικά πως δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία να επιτύχει να ξαναχτίσει τις δυνάμεις της, μέσω της αναμονής.
Η Ουκρανία πιέζει για το προαναγγελθέν ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία ως απάντηση των επιθέσεων της Μόσχας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προϊδέασε για αύξηση της πίεσης από την ΕΕ κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Φινλανδία την Πέμπτη, ώστε να δυσκολέψει τη διεξαγωγή των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Καθώς όμως δεν φαίνεται δυνατό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες ποντάρει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων, ο χειμώνας φαντάζει ως βάλσαμο. Έχοντας οχυρώσει τις δυνάμεις του στην ανατολική όχθη του Δνείπερου και διατηρώντας γραμμές μετώπου 600 περίπου μιλίων στα νοτιανατολικά, ο Ρώσος πρόεδρος ελπίζει το ουκρανικό ψύχος να αναχαιτίσει την ουκρανική αντεπίθεση. Εν τω μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα χτυπήματα από τη νέα οχύρωση τους, προκαλώντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπινες απώλειες σε πυραυλική επίθεση τους στην πόλη της Χερσώνας.
Η πιο δύσκολη περίοδος ωστόσο για τον πόλεμο είναι αυτή που διανύουμε, το τέλος του φθινοπώρου, όπου οι βροχές και η λάσπη που δημιουργείται καθυστερούν κάθε κίνηση των οχημάτων όσο και των στρατευμάτων. Οι Ουκρανοί το αντιμετώπισαν άλλωστε στη Χερσώνα, όπου οι βροχοπτώσεις έδωσαν το περιθώριο στις ρωσικές δυνάμεις να οπισθοχωρήσουν συντεταγμένα. Σε αυτό το πλαίσιο το χιόνι ή το ψύχος που αναμένεται τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη μπορεί να αποδειχθούν πιο πρόσφορες συνθήκες για την ουκρανική αντεπίθεση. Ο υποστράτηγος εν αποστρατεία και υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Χαβρίλοφ δηλώνει με αυτοπεποίθηση πως μέχρι τον επόμενο μήνα ουκρανικές δυνάμεις θα βρίσκονται στην κατεχόμενη Κριμαία και ο πόλεμος θα έχει τελειώσει μέχρι την άνοιξη.