Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Theresa May ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει το σχέδιό της για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου του Brexit που θέλουν οι επιχειρήσεις για το 2020, υποδεικνύοντας ότι μια τέτοια περίοδος-γέφυρα θα πρέπει να διαρκέσει όσο χρειάζεται.
Η βρετανική πρόταση μιας μεγαλύτερης περιόδου γέφυρας βάζει σε κίνδυνο τις ήδη τεταμένες σχέσεις της May με τους σκληροπυρηνικούς στο κόμμα της με επικεφαλής τον υπουργό των Εξωτερικών Boris Johnson και τον βουλευτή Jacob Rees-Mogg. O Johnson μάλιστα χαρακτήρισε “χάλι” την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, η οποία επικαλείται πηγές προσκείμενες στην ΕΕ.
Oι σκληροί του Brexit επιθυμούν να βγει το Ηνωμένο Βασίλειο από το Ευρωπαϊκό μπλοκ όσο το δυνατόν συντομότερα και να διατηρήσει στο ελάχιστο τις μεταβατικές ρυθμίσεις. Η Μay λέει ότι επιθυμεί μια μεταβατική περίοδο εφαρμογής για περίπου δύο χρόνια, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει ημερομηνία λήξης της 31ης Δεκεμβρίου 2020.
Σαν να μην έφταναν αυτά, στα προβλήματα της βρετανίδας πρωθυπουργού προστέθηκε επιστολή από 60 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που ζητούν το Brexit να διασφαλίζει «πλήρη ρυθμιστική αυτονομία» στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο 2019. Οι 62 βουλευτές των Τόρις που ανήκουν στο European Research Group (ERG) του κόμματός τους και έχουν υπογράψει την επιστολή ζητούν από την Τερέζα Μέι να διασφαλίσει ότι η Βρετανία θα είναι ελεύθερη να διαπραγματευθεί και να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες μόλις εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Μay να αποσαφηνίσει πώς βλέπει τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit. Η βρετανίδα πρωθυπουργός αποφεύγει να απαντήσει με σαφήνεια, μεταξύ άλλων, και εξαιτίας της βαθιάς διαίρεσης που υπάρχει στις τάξεις του κόμματός της για το θέμα.
Στο μεταξύ, η βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε ότι θέλει όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν νόμιμα στη Βρετανία να παραμείνουν μετά το Brexit το 2019 και υποσχέθηκε ένα εξορθολογισμένο σύστημα καταγγραφής τους που θα επιτρέπει να παραμείνουν στη χώρα.
«Έχουν τεράστια συνεισφορά στη χώρα μας, γι' αυτό το λόγο θέλουμε αυτοί και οι οικογένειές τους να παραμείνουν. Είμαι απολύτως σαφής ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν», δήλωσε η May στο κοινοβούλιο.