Στις 6 Φεβρουαρίου έγινε η δίκη όπου ο εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να καταδικάσει τις γυναίκες με ποινή φυλάκισης τουλάχιστο τα 10 έτη.
Πολυετείς ποινές κάθειρξης σε τέσσερις γυναίκες που επέκριναν την κυβέρνηση Λουκασένκο
Unsplash
Unsplash
Λευκορωσία

Πολυετείς ποινές κάθειρξης σε τέσσερις γυναίκες που επέκριναν την κυβέρνηση Λουκασένκο

Στις 6 Φεβρουαρίου έγινε η δίκη όπου ο εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να καταδικάσει τις γυναίκες με ποινή φυλάκισης τουλάχιστο τα 10 έτη.

Τέσσερις γυναίκες από τη Λευκορωσία έλαβαν ποινή φυλάκισης για περισσότερο από μια δεκαετία, ύστερα από μια σειρά βαρέων ποινών που τους επιβλήθηκαν, εξαιτίας της εναντίωσής τους απέναντι στον αυταρχικό πρόεδρο Alyaksandr Lukashenka.

Υπόθεση Νο1 - Βαλέρια Καστσγιούχοβα και Τατσιάνα Κούζινα

Το δημοτικό δικαστήριο του Μινσκ καταδίκασε σε πρώτη φάση δύο ακτιβιστές τη Βαλέρια Καστσγιούχοβα και την Τατσιάνα Κούζινα σε κάθειρξη 10 ετών για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ως μέρος μιας συνεχιζόμενης καταστολής της διαφωνίας υπό τον αυταρχικό ηγεμόνα Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σύμφωνα με το Reuters Καστσγιούχοβα και Κούζινα, οι οποίοι θεωρούνται πολιτικοί κρατούμενοι από τις οργανώσεις για τα δικαιώματα, συνελήφθησαν τον Ιούνιο του 2021 με την κατηγορία της συνδρομής σε ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας, των εκκλήσεων για ενέργειες που βλάπτουν την εθνική ασφάλεια της χώρας και την υποκίνηση κοινωνικού μίσους. Μαζί τους συνελήφθησαν και μερικοί άνδρες, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι. 

«Είναι άλλη μια προσπάθεια να σκοτωθεί η έντιμη δημοσιογραφία στη Λευκορωσία, αλλά ξέρω ότι η αλήθεια θα νικήσει», έγραψε στο Twitter η εξόριστη ηγέτης της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, της οποίας ο σύζυγος βρίσκεται επίσης στη φυλακή.

Στις 6 Φεβρουαρίου έγινε η δίκη όπου ο εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να καταδικάσει τις δύο γυναίκες με ποινή φυλάκισης τουλάχιστο τα 10 έτη. Στις 17 Μαρτίου το δικαστήριο έκανε πράξη την εντολή του.

Υπόθεση Νο2 - Μαρίνα Ζολότοβα και Λιουντμίλα Τσέκινα

Στη συνέχεια ακόμη δυο γυναίκες, οι Μαρίνα Ζολότοβα και η Λιουντμίλα Τσέκινα κατηγορήθηκαν αρχικά για φοροδιαφυγή και αργότερα για υποκίνηση μίσους και έκκληση για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων δημοσίευσε βίντεο με τους οποίους κάθονται σε ένα κλουβί της αίθουσας με χειροπέδες σε μια κλειστή δίκη.

Οι υποστηρικτές τους αποκαλούν τις κατηγορίες με πολιτικά κίνητρα. Η Ζολότοβα είναι ένας σημαντικός πολιτικός παρατηρητής, ενώ η Τσέκινα είναι η ιδρυτής της Σχολής για Νέους Διευθυντές Δημόσιας Διοίκησης και ειδικός στην ερευνητική ομάδα Bipart.

Πολλοί δημοσιογράφοι, ακτιβιστές δικαιωμάτων και εκπρόσωποι δημοκρατικών θεσμών έχουν φυλακιστεί στη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου 2020, στις οποίες ο Λουκασένκο ανακηρύχθηκε επίσημα νικητής.

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα και πολιτικοί της αντιπολίτευσης λένε ότι η δημοσκόπηση ήταν νοθευμένη. Χιλιάδες έχουν τεθεί υπό κράτηση κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα για τα αποτελέσματα και υπήρξαν αξιόπιστες αναφορές για βασανιστήρια και κακομεταχείριση από τις δυνάμεις ασφαλείας. Αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της καταστολής.

Να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές άλλες χώρες αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Λουκασένκο ως νικητή της ψηφοφορίας και επέβαλαν αρκετούς γύρους κυρώσεων σε αυτόν και το καθεστώς του, επικαλούμενες εκλογική νοθεία και καταστολή.