Η Ρωσία ανακοίνωσε το τέλος της μερικής επιστράτευσης, της πρώτης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που ανακοίνωσε ο Πούτιν τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο σειράς μέτρων που αποφασίστηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε τότε αναφέρει ότι θα επιστρατευτούν περίπου 300.000 επιπλέον άνδρες και ότι θα είναι ειδικοί με εμπειρία μάχης.
Τα λάθη
Όμως, η επιστράτευση προχώρησε χαοτικά, με πολλές ειδοποιήσεις κλήσης να πηγαίνουν σε λάθος άνδρες και εκατοντάδες χιλιάδες να έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία για να αποφύγουν την επιστράτευση.
Ο Πούτιν αναγνώρισε δημόσια ότι έγιναν λάθη και δημιούργησε νέο συντονιστικό συμβούλιο για να ενισχύσει τη στρατιωτική προσπάθεια και να διασφαλίσει ότι οι άνδρες που στέλνονται στο μέτωπο είναι κατάλληλα οπλισμένοι και εξοπλισμένοι.
Ούτε η ανακοίνωση σήμερα Δευτέρα - ημέρα 250η του πολέμου - δεν έδινε οριστικό αριθμό ως προς το σύνολο των ανδρών που κλήθηκαν.
Οι δυσκολίες
Η επιστράτευση αποτελεί σιωπηρή παραδοχή ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες σε μια σύγκρουση που ο Πούτιν εξακολουθεί να αρνείται να περιγράψει ως πόλεμο με την Ουκρανία, περιγράφοντάς την ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Έφερε τον πόλεμο πιο κοντά στο σπίτι πολλών Ρώσων που αντιμετώπισαν τον κίνδυνο οι ίδιοι, φίλοι ή συγγενείς τους, να σταλούν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν.
Η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει μεγάλες εκτάσεις της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας και εν μέρει καταλαμβάνει τέσσερις περιοχές της χώρας. Ωστόσο, συνέχισε να χάνει εδάφη, μέχρι και τον περασμένο μήνα, από τότε που κήρυξε μονομερώς την προσάρτησή τους, η οποία καταγγέλθηκε από το Κίεβο, τους δυτικούς συμμάχους του και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως παράνομη.
Πυραυλικές επιθέσεις
Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικούς σταθμούς υδροηλεκτρικής ενέργειας και άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις το πρωί της Δευτέρας.
Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μείνουν χωρίς ρεύμα ή τρεχούμενο νερό.
Εκρήξεις συγκλόνισαν το Κίεβο, μετά από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που ο τοπικός κυβερνήτης Ντένις Σμιχάλ ανέφερε ότι είχαν στόχο δέκα περιοχές της Ουκρανίας και κατέστρεψαν 18 εγκαταστάσεις που σχετίζονται κυρίως με την ενέργεια.
Ο Σμιχάλ πρόσθεσε ότι εκατοντάδες οικισμοί έχασαν τη σύνδεσή τους με ρεύμα σε ολόκληρη τη χώρα, παρά το ότι η αεροπορία ανακοίνωσε πως η αεράμυνά της είχε καταρρίψει 44 από τους 50 πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία.
Ουρές για νερό
Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν για νερό σε ορισμένες περιοχές του Κιέβου αφού ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίστσκο είπε ότι το 80% των κατοίκων έμειναν χωρίς νερό και οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 350.000 σπίτια στην πρωτεύουσα ήταν χωρίς ρεύμα.
Ο Κλίστσκο είπε αρκετές ώρες αργότερα ότι 270.000 διαμερίσματα παρέμειναν χωρίς ρεύμα και το 40% των κατοίκων δεν είχαν ακόμη τρεχούμενο νερό και οι αρχές ανακοίνωσαν έκτακτες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα για να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ρεύματος.
«Μια ακόμη βάρβαρη επίθεση στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας σημειώθηκε σήμερα το πρωί. Ηλεκτρικοί υποσταθμοί, υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις παραγωγής θερμότητας χτυπήθηκαν από πυραύλους», έγραψε στο Facebook ο υπουργός Ενέργειας Γ. Γκαλουστσένκο.
Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές και πόλεις από τότε που κατηγόρησε το Κίεβο για την έκρηξη στη γέφυρα που συνδέει τη νότια Ρωσία με την προσαρτημένη Κριμαία.
Υποστηρίζει ότι πλήττει στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ενέργειας, ωστόσο, πολλά κτίρια κατοικιών έχουν υποστεί ζημιές.
Πηγή: Reuters