Μηνύματα προς την Άγκυρα ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου κεντρικό θέμα στην ατζέντα θα είναι η Τουρκία στέλνουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, αλλά και η Γερμανία. Έχοντας εκτεθεί από τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος από την Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου και μετά, οπότε και οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να του δώσουν πίστωση χρόνου, εκείνος ενέτεινε τις προσκλήσεις, τώρα κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως ο Ζ.Μπορέλ, στέλνουν ξανά προειδοποιήσεις προς την Τουρκία ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει τακτική. Ακόμη και τώρα όμως η ευρωπαική ρητορική δεν ασκεί στην ουσία πίεση προς την Τουρκία, παρά προσφέρει την δυνατότητα στον Ερντογάν να συνεχίζει τις προκλήσεις.
«Ο χρόνος τελειώνει, πλησιάζουμε σε ένα σημείο-ορόσημο», είπε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ αναφορικά με την σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου μετά το σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Η συμπεριφορά της 'Άγκυρας «διευρύνει το χάσμα» που την χωρίζει από την Ένωση, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα από την πλευρά της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Μπορέλ, ενώ σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει «τις κρίσιμες κατευθύνσεις τον επόμενο μήνα», «Για να επιστρέψουμε στην θετική ατζέντα, όπως ευχόμαστε, θα απαιτήσουμε θεμελιώδη αλλαγή της τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας» παρατήρησε ο κ Μπορέλ, τονίζοντας ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει «την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο».
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ έκανε λόγο επίσης για «πολύ αρνητικά γεγονότα» αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια.
Νωρίτερα, προειδοποίηση προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αν θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, είχε απευθύνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
«Είναι στο χέρι της Τουρκίας ποια απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο», δήλωσε ο Μάας λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
«Εάν δεν δούμε θετικά μηνύματα από την Τουρκία μέχρι τον Δεκέμβριο, παρά μόνο προκλήσεις όπως η επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στη Βόρεια Κύπρο, τότε προχωρούμε σε μια δύσκολη συζήτηση», πρόσθεσε ο γερμανός ΥΠΕΞ.
Στις 10 Δεκεμβρίου οι 27 ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν για την επιβολή κυρώσεων στη γείτονα, καθώς ο φάκελος "Τουρκία" θα κατέχει βασική θέση στην ατζέντα. Εκτός της παράνομης Navtex για έρευνες του Ορούτς Ρέις που λήγει στις 23 Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται να παραταθεί, είναι και η πρόκληση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την επίσκεψη Ερντογάν στο περίκλειστο και ακατοίκητο από το 1974 τμήμα των Βαρωσίων, αλλά και η γενικότερη παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στην Αν.Μεσόγειο.
Σε αυτή την συγκυρία η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει την γεωπολιτική της θέση με τελευταία κίνηση την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Αμπού Ντάμπι. Κίνηση που έρχεται σε μια στιγμή μεγάλων αλλαγών στην γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής, από την ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ -Εμιράτων- Μπαχρέιν και Σουδάν, αλλά και καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια στρατηγική επιλογή των Εμιράτων να είναι αυτά που θα σύρουν τον «χορό» του ανασχεδιασμού της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην περιοχή.
Σε αυτή την συγκυρία, οι κινήσεις όλων των σημαντικών «παικτών» του γεωπολιτικού παιχνιδιού στην ευρύτερη περιοχή, έχουν ένα κοινό παρονομαστή : Έχουν στραμμένη την πυξίδα σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή προς την οποία κινείται η Τουρκία.