Του Γιάννη Μαντζίκου
Πάρα το γεγονός ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ακύρωσε την κινητοποίηση της Κυριακής στη Δυτική Βενεζουέλα, προετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για τις διαδηλώσεις ανήμερα της Πρωτομαγιάς.
Την Κυριακή, ο μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας αναγκάστηκε να ακυρώσει τη συγκέντρωση οπαδών του στην πόλη Μπαρσκισιμεντο, την Τετάρτη μεγαλύτερη της χώρας, όταν δυνάμεις ασφαλείας του απαγόρευσαν την είσοδο.
Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που, το καθεστώς προχώρησε σε μια τέτοια απειλητική κίνηση απέναντι στον Γκουαϊδό. Στο παρελθόν, ο μεταβατικος πρόεδρος αψήφησε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα την οποία του είχε επιβάλλει το ελεγχόμενο από τον Μαδούρο Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας. Έκτοτε έχει συλληφθεί και φυλακιστεί ο προσωπάρχης του Ρομπέρτο Μαρρέρο και εχει επιβληθεί στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων προς τον Γκουαϊδό ο οποίος έχει αναγνωριστεί από τουλάχιστον πενήντα κράτη της Δύσης. Τα παραπάνω γεγονότα μεταφράζονται από γνωστές της κατάστασης ως προσπάθεια ξεκάθαρου εκφοβισμού του Γκουαϊδό από το καθεστώς.
Σημειώνεται ότι ο Γκουαϊδό είχε απευθύνει για σήμερα κάλεσμα για «τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία» της χώρας του. «Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας να συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία αυτής της χώρας, την 1η Μαΐου, για να αξιώσουν να τερματιστεί οριστικά ο σφετερισμός» είχε πει ο Γκουαϊδό, σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον εκατοντάδων υποστηρικτών του σε πλατεία του Καράκας.
«Το σημείο εκκίνησης αυτής της διαδήλωσης θα είναι εκεί απ' όπου θα απαιτήσουμε να τελειώσει οριστικά ο σφετερισμός» τους απάντησε ο Βενεζουελάνος πολιτικός, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στο προεδρικό μέγαρο, που βρίσκεται στην καρδιά του Καράκας.
Η επιλογή της σημερινής μέρας μόνο τυχαία δεν είναι, αφού παραδοσιακά το καθεστώς διοργάνωνε συγκεντρώσεις εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς. Τα τελευταία χρόνια όμως τα συνδικάτα που βρίσκονταν κοντά στον Τσαβισμο άρχισαν να απομακρύνονται και να διαρρηγνύουν τους ιστορικούς δεσμούς.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κρατικές εταιρείες της Βενεζουέλας βρίσκονται κυριολεξία στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πέραν της PDVSA, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου η οποία ήταν το άλλοτε "στολίδι" της Βενεζουέλας υπό κατάρρευση βρίσκονται η Corpoelec η εταιρεία ηλεκτρισμού και η CANTv εταιρεία παροχής τηλεφωνικών και διαδικτυακών υπηρεσιών.
Με φόντο τα παραπάνω είναι γνωστό το μαρτύριο των Βενεζοελανων τους τελευταίους μήνες (και όχι μόνο) με τις συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης. Στις 7 Μαρτίου το μπλακ άουτ που διήρκεσε μια εβδομάδα σχεδόν κόστισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους που νοσηλευόνταν σε νοσοκομεία, ενώ το γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες με εξαθλιωμένους πολίτες να αναζητούν νερό σε βρώμικους παραποτάμους του Καράκας.
Δεν έχουν περάσει άλλωστε αρκετές μέρες που ο Μαδούρο προχώρησε στην απόφαση να μοιράζεται το ρεύμα με...το δελτίο. Συγκεκριμένα την 1η Απριλίου, ο Μαδούρο παραδέχονταν έμμεσα την αποτυχία του όταν ανακοίνωνε σχέδιο 30 ημερών για να περιοριστεί η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος...