Μπορεί να ενισχύσει με Patriot και F-16 την Ουκρανία;
AP
AP
ΝΑΤΟ

Μπορεί να ενισχύσει με Patriot και F-16 την Ουκρανία;

Τα χτυπήματα κάτω από τη μέση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, επί των υποδομών ενέργειας, έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των δυτικών δυνάμεων, όπως φαίνεται και από τις διεργασίες εντός της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Η πίεση για ενίσχυση της Ουκρανίας στον αέρα, όπου η Ρωσία υπερτερεί, έχει φτάσει στο ΝΑΤΟ, όπου πλέον καλείται να λάβει αποφάσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι φαίνεται να έχει δεχθεί πως το Κρεμλίνο να συνεχίζει να επιτίθεται στις υποδομές ενέργειας της χώρας, προσπαθώντας να χειροτερέψει την καθημερινότητα των ανθρώπων, ενόψει του πολικού ψύχους. Ωστόσο, οι εκκλήσεις του για ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας γίνονται ακόμα πιο έντονες, αναδεικνύοντας τον πόνο που προκαλούν οι ρωσικές επιθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού αναγνώρισε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί τον χειμώνα ως όπλο στην προσπάθεια του να επιβάλει τις επιδιώξεις του στην Πολωνία. Ο Ζελένσκι σίγουρα περιμένει κάτι παραπάνω από τη Σύνοδο. Ωστόσο, όσο κι αν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν θέλησε να δεσμευθεί συγκεκριμένα για την ενίσχυση της Ουκρανίας στον αέρα, ακόμα κι αν οι ρωσικές επιθέσεις αποτελούν αιτία μίας ανθρωπιστικής τραγωδίας, που επιδεινώνεται τελευταία.

Στη συζήτηση που έχει φουντώσει για παράδοση στην Ουκρανία συστημάτων αεράμυνας Patriot ή ακόμα και μαχητικών αεροσκάφών F-16, ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε γενικά πως οι σύμμαχοι οφείλουν να παρέχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές επιθέσεις. Ωστόσο, η αναφορά πως πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα αυτής της επιλογής, όπως κι ότι είναι λειτουργικά τα οπλικά συστήματα που έχουν παρασχεθεί, δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.

Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες συγκροτούν ένα μπλοκ χωρών που πιέζουν για πιο εντατική βοήθεια στην Ουκρανία. Ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη, της Γερμανίας προεξάρχουσας, εμφανίζονται πιο διστακτικά για την υιοθέτησης μίας τέτοιας πορείας, που θα εμπλέξει ακόμα περισσότερο την Ευρώπη στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η παραδοχή βάσει της οποίας κινούνται οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ είναι η μακροχρόνια συνέχιση των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή.

Η Ουκρανία θέλει φυσικά άμεσα να προμηθευθεί όσα περισσότερα μπορεί από τη Δύση, δεδομένης της κατάστασης στο μέτωπο. Αποτελεί πλέον κοινό τόπο πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να κάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις, μόνο αν πιεστεί στο πεδίο της μάχης. Το ερώτημα οπότε είναι εάν αυτό μπορεί να συμβεί, με τη σημερινή ρωσική υπεροπλία στον αέρα, τουλάχιστον θεωρητικά.

Η θερμή υποδοχή του Ουκρανού Υπουργού Εξωτερικών Ντμιτρό Κουλέμπα στο Βουκουρέστι έδωσε το μήνυμα προς όλους τους συμμάχους πως πρέπει να κάνουν περισσότερα. Ωστόσο, μένει να φανεί τι ακριβώς είναι αυτό το παραπάνω που θα αποφασίσουν το επόμενο διάστημα.