Το εφιαλτικό σενάριο της πρωτιάς της Λεπέν μπορεί να έχει αποφευχθεί, με βάση τα πρώτα exit polls, αλλά οι κίνδυνοι συνεχίζουν να ελλοχεύουν, ενόψει της τελικής ψηφοφορίας μετά από δύο εβδομάδες. Οι κραυγές των υποστηριχτών του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, πως «θα κερδίσουν» στον δεύτερο γύρο, τρομάζει όλη την Ευρώπη, ενώ ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία συνεχίζεται.
H εκλογική δυναμική που επέδειξε η Μαρίν Λεπέν, ενόψει των προεδρικών εκλογών φούντωσε τις ανησυχίες σε όλη την ήπειρο. Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να μαίνεται, η πολιτική συγγένεια του ακροδεξιού σχηματισμού της Λεπέν με το αυταρχικό καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ένας από τους βασικούς λόγους. Ταυτόχρονα, μία νίκη της Λεπέν θα έδινε ώθηση σε όλους τους λαϊκίστικούς και εθνικιστικούς κύκλους ανά την Ευρώπη. Έπειτα από το Brexit, η επικράτηση ενός ακροδεξιού συνασπισμού στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήταν ο ισχυρότερος κραδασμός στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Βέβαια, η εκλογική εμφάνιση της Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν εμφατική, ενώ εξίσου τρομαχτική ήταν η άνοδος που κατέγραψε τις ημέρες που προηγήθηκαν της εκλογικής διαδικασίας. Είναι εμφανές πως εκμεταλλεύθηκε στο έπακρον την τεράστια αύξηση των τιμών μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και την αστάθεια που επικρατεί από την υγειονομική κρίση.
Η αποχή των εκλογέων, σε σχέση με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, φάνηκε να ενισχύει τη Λεπέν, καθώς η μεγαλύτερη συμμετοχή σημειώθηκε εκτός των αστικών κέντρων, όπου οι ψηφοφόροι έτειναν σε περισσότερο ακραίες επιλογές. Η μεγάλη αποχή στον πρώτο γύρο είναι ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο, ειδικά με την παρουσία τόσο πολλών υποψηφίων και με ένα τόσο μεγάλο διακύβευμα ενόψει.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η περίπτωση του Παρισιού, όπου παρατηρήθηκε μικρότερη συμμετοχή από το αναμενόμενο και αποτελεί ένα από τα προπύργια του Μακρόν. Γι’ αυτό άλλωστε ο Μακρόν ανάρτησε το «Ψηφίστε» εν μέσω της ψηφοφορίας, καλώντας τους Γάλλους να ενισχύσουν τη συμμετοχή στη διαδικασία, έπειτα από τη χαμηλή προσέλευση που παρατηρήθηκε εξ’ αρχής.
Η ευφορία για την περισσότερη άνετη επικράτηση του Μακρόν, σε σχέση με τα άσχημα σενάρια που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες, δεν καλύπτει τα σημεία που προβληματίζουν, ενόψει του δεύτερου γύρου. Ενδεχομένως η ιδιαίτερη προεκλογική καμπάνια με τις ελάχιστες συγκεντρώσεις και την απουσία δημοσίων πολιτικών αντιπαραθέσεων και τον πόλεμο που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή να δικαιολογεί εν μέρει το αποτέλεσμα.
Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει καταφέρει να διεισδύσει στη νεολαία, ενώ η Λεπέν έχει ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ακόμα και στους 40άρηδες. Οι συνεχείς εκλογικές παροχές που υπόσχεται με τον ακροδεξιό συνασπισμό της, ο λαϊκισμός και η ξενοφοβία τη διατηρούν σε απόσταση βολής από τον Γάλλο πρόεδρο. Την ίδια στιγμή, ο Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας ήδη μία προεδρική θητεία στην πλάτη, είναι υποχρεωμένος να σκέφτεται την επόμενη ημέρα, σε ότι εξαγγέλλει, καθώς είναι ο πιθανότητες νικητής του β’ γύρου και θα συνεχίζει να ηγείται της Γαλλίας μετά την 24η Απριλίου.
Η μικρή διαφορά με τη Λε Πεν δεν δικαιολογεί ένα ενθουσιώδες κλίμα για τους υποστηρικτές του Μακρόν. Το πρόβλημα παραμένει πάντως πως οι εύκολες υποσχέσεις και ο λαϊκισμός μεγαλουργούν, αναβιβάζοντας τη Λεπέν σε διεκδικήτρια της προεδρίας και φέρνοντας την ακροδεξιά σε ποσοστό που ξεπερνάει το 30%, με τον Ζεμούρ, τον μόνο υποψήφια που θα στηρίξει τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν στις 24 Απριλίου. Από τη σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, μέχρι τη δεξιά Βαλερί Πεκρές και τον ριζοσπάστη αριστερό Μελανσόν, οι υποψήφιοι για την προεδρία στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα τον Μακρόν. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του Β’ γύρου, θα φαίνεται σαν να έχει περάσει μία αιωνιότητα.