Ο Λευκός Οίκος εκμεταλλεύεται ένα κενό στην νομοθεσία προκειμένου να τοποθετήσει στους υψηλότερες βαθμίδες του Πενταγώνου, ανθρώπους πιστούς στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με το νόμο περί Ομοσπονδιακών Κενών Θέσεων, ένας υποψήφιος που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία δεν μπορεί να υπηρετήσει σε θέση υφυπουργού ή ανώτερη. Ωστόσο ο νόμος παρέχει στον Λευκό Οίκο τη δυνατότητα μιας εξαίρεσης υπό την οποία ένας υποψήφιος μπορεί να διοριστεί με τον τίτλο του προσωρινού ή του "εκτελώντος χρέη". Με αυτόν τον τρόπο ένας αξιωματούχος του Λευκού ή σύμβουλος του Λευκού Οίκου, μπορεί να έχει και θέση σε ένα Υπουργείο.
Αυτή την εξαίρεση χρησιμοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να τοποθετήσει στη θέση του επικεφαλής έρευνας του Υπουργείου Άμυνας τον Μάικλ Κρατσιος. Τόσο η περίπτωση του ελληνικής καταγωγής στελέχους όσο η πρόθεση του Λευκού Οίκου να δώσει θέση ανώτατου συμβούλου στον Άντονι Τάτα, σχολιαστή του δικτύου Fox News έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους Δημοκρατικούς. Ειδικότερα, ο Τάτα έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μετά από σειρά ισλαμοφοβικών tweets τα οποία είχε διαγράψει αλλά έφερε στην επιφάνεια το CNN.
Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Μάικλ Κουτρονε, συμβούλου του αντιπροέδρου Μάικ Πενς για θέματα Ασίας ο οποίος παράλληλα έχει θέση στο Πεντάγωνο για ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Παράλληλα σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Politico, o Τραμπ θέλει εδώ και καιρό να Λου Μπρεμερ πρώην στέλεχος των ειδικών δυνάμεων στη θέση του υφυπουργού Άμυνας για ειδικές επιχειρήσεις.
Με φόντο τα παραπάνω, ο προβληματισμός σε ειδικούς του κλάδου των σχέσεων στρατού και πολιτικής είναι διάχυτος, όπως άλλωστε και στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος. Πολλοί εκ των οποίων εκφράζουν φόβους για την προσπάθεια του Τραμπ να "αλώσει" το Πεντάγωνο, έχοντας μόνο γνώμονα την πίστη στον ίδιο και όχι τα απαιτούμενα προσόντα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει περάσει αρκετό διάστημα από τη στιγμή που ο Τραμπ κατηγορήθηκε για την προσπάθεια του να εμπλέξει τον στρατό στην καταστολή των διαδηλώσεων, μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Τότε μάλιστα ο Κόλιν Πάουελ, μια εμβληματική προσωπικότητα τόσο για τον αμερικανικό στρατό όσο και για τους Ρεπουμπλικάνους, εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος και ο Λευκός Οίκος γενικότερα, βλέπουν τον ρόλο του στρατού.