Οι νέες διακηρύξεις του Ερντογάν για τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών στην Τουρκία συνοδεύτηκαν με τη βεβαιότητα πως τα μοντέλα που ακολουθεί θα λειτουργήσουν πολύ σύντομα. Εν τω μεταξύ βέβαια, ο Τούρκος πρόεδρος καρατόμησε τον επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής της χώρας, ενώ η αυτοπεποίθηση του βρίσκεται στα ύψη, έπειτα από την επαναπροσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία.
Ο Ερντογάν επανέλαβε στην τελευταία του εμφάνιση ότι τα επιτόκια στην Τουρκία θα μειωθούν και οι αυξήσεις στα προϊόντα θα είναι προσωρινές. Οι διαρκείς αυξομειώσεις της τιμής της τουρκικής λίρας, με σαφείς υποτιμητικές τάσεις, έχουν εξουθενώσει τον τουρκικό πληθυσμό, καθώς τα περισσότερα νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών.
Στο τέλος του χρόνου, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο σημείο από το 2002, όταν κι ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος αναγνώρισε τις δυσμενείς επιπτώσεις του και δήλωσε πως θα συγκρατήσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο. Μόλις το Σάββατο, ο Ερντογάν, σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές του, καρατόμησε τον επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής της Τουρκίας, κάνοντας μάλλον εμφανή τον τρόπο που σκοπεύει να δαμάσει τον πληθωρισμό. Ακόμα και το ποσοστό του σχεδόν 40% πληθωρισμού που είχε ανακοινωθεί επίσημα βέβαια, φαίνεται μάλλον χαμηλό, λόγω της πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας.
Είναι σαφές πλέον πως ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να προσαρμόσει την εξωτερική πολιτική του, βάσει της νέας πιο αδύναμης οικονομίας που διαθέτει. Η συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η υποδοχή του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν είναι χαρακτηριστική της ευελιξίας του με πρώην αντιπάλους, ενόψει της προοπτικής ενέσεων στην τουρκική οικονομία. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί τον επόμενο στόχο του.
Ο Ερντογάν έχει ήδη δηλώσει από την αρχή του μήνα πως θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο, δίνοντας το σήμα της αναθέρμανσης των ψυχρών σχέσεων τους. Η Άγκυρα είχε επιτεθεί το 2018 στο Ριάντ, έπειτα από την αιματηρή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, με την εμπλοκή μελών του καθεστώτος που έφτανε πολύ ψηλά.
Όλο αυτό τον καιρό το σαουδαραβικό καθεστώς είχε επιβάλει ένα άτυπο «μποϊκοτάζ» στα τουρκικά εμπορεύματά ενώ οι Σαουδάραβες δεν μπορούσαν να ταξιδεύουν όπως παλιά στην Τουρκία για διακοπές. Η άρση των κυρώσεων εναντίον των τουρκικών αγαθών, που κράτησε περίπου 4 χρόνια αναμένεται να ενισχύσει την οικονομία της γειτονικής χώρας, καθώς μέχρι τώρα είχε οδηγήσει σε μείωση των τουρκικών εξαγωγών στο βασίλειο, από τα 3 δισεκατομμύρια στα 189 εκατομμύρια δολάρια. Τους προηγούμενους μήνες οι δύο πλευρές προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, όπως φαίνεται από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Οκτώβριο.
Ο στόχος στο νέο αφήγημα του Ερντογάν είναι να μπει η Τουρκία στις 10 κορυφαίες οικονομίες στον κόσμο από το 2011, ενώ ταυτόχρονα επιθυμεί να αυξήσει το κατά κεφαλήν εισόδημα της Τουρκίας να μειώσει την ανεργία και να αυξήσει την απασχόληση. Σε κάθε περίπτωση βέβαια το τουρκικό καθεστώς θέλει να βελτιώσει τις εμπορικές συναλλαγές του με το εξωτερικό, ειδικά με έμφαση στον Κόλπο αλλά και να ενισχύσει τις χρηματικές ροές στη χώρα, εν μέσω της νομισματικής κρίσης. Η νέα ελπίδα του είναι πως τα εμιράτα του Κόλπου θα λειτουργήσουν ως από μηχανής θεός του καθεστώτος του για το επόμενο διάστημα.