Τα μηνύματα Σι Τζιπινγκ στην ηγετική ομάδα και η Δύση
Συνέδριο ΚΚ Κίνας

Τα μηνύματα Σι Τζιπινγκ στην ηγετική ομάδα και η Δύση

Το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, θα επισφραγίσει την κυριαρχία του Σι Τζινπίνγκ στην κεφαλή της Κίνας. Καθώς θεωρείται πως ο Σι Τζινπινγκ θα διασφαλίσει μια τρίτη θητεία ως επικεφαλής του κόμματος και της χώρας, οι επιλογές του αναμένεται να δώσουν ένα στίγμα ανανέωσης αλλά κυρίως συνέχειας του αυταρχικού μοντέλου του, σε ένα περιβάλλον ταραγμένων σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ώρα που ο 70χρονος Σι Τζινπινγκ προετοιμάζει τη θριαμβευτική επανεκλογή του στον θώκο του Γενικού Γραμματέα του κόμματος για τρίτη φορά, τα σενάρια για τη σύνθεση της ηγετικής ομάδας αφθονούν. Η θέση του επικεφαλής βέβαια δεν αμφισβητείται, καθώς ο Σι Τζινπινγκ φρόντισε να τροποποιήσει το Σύνταγμα, προκειμένου να καταργηθεί το όριο των δύο προεδρικών θητειών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Κίνα. Είναι εμφανές πως ο Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει να μείνει πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας όσο περισσότερο μπορεί.

Κατά συνέπεια, οι θέσεις των ισχυρών ανδρών στην ιεραρχία είναι περιζήτητες, καθώς εν όψει του συνεδρίου συνηθίζεται να ανακοινώνονται ορισμένες αλλαγές, που να σηματοδοτούν την στόχευση της νέας θητείας του επικεφαλής. Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ για παράδειγμα ενδέχεται να είναι ένας από τους συνεργάτες του Σι Τζινπινγκ που θα παραχωρήσει τη θέση του για να προωθηθεί κάποιο άλλο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Σύμφωνα με αναφορές, ο Λι Κιανγκ, επικεφαλής του κόμματος στη Σανγκάη μπορεί να είναι εκείνος που θα αντικαταστήσει τον Λι Κετσιάνγκ, ενώ και άλλα μέλη του ευρύτερου κύκλου του Σι Τζινπινγκ, όπως ο Χαν Τσενγκ, ο Χου Τσουνχουα και ο Λιου Χε αναμένεται να αξιοποιηθούν. Ο Κινέζος πρόεδρος θα δώσει προτεραιότητα στον στενό κύκλο του, όπως για παράδειγμα στα μέλη του πολιτικού γραφείου, τον Ντινγκ Ξουεξιανγκ, τον Τσεν Μιν Ερ και τον Χουάνγκ Κουνμινγκ, ώστε να εξασφαλίσει τη συνέχεια της ομάδας του.

Η θέση του Υπουργού Εξωτερικών θεωρείται κομβική, τη στιγμή της ανοιχτής διαμάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ταϊβάν αλλά και του ανταγωνισμού για την πρωτοκαθεδρία στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο έμπειρος διπλωμάτης Γιανγκ Ζιετσί φαίνεται πως θα δώσει τη θέση στον Λιου Τζιεγί, που είχε αναλάβει τον καυτό φάκελο με τη διαχείριση των ζητημάτων της νήσου.

Ο μόνος που δεν συζητείται η θέση του βέβαια είναι ο ίδιος ο Σι Τζινπινγκ. Λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου, φρόντισε να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις εντός του κυβερνώντος κόμματος, ώστε να δώσει το μήνυμα τόσο στους συντρόφους του όσο και τους αντιπάλους του στο εξωτερικό, πως θα παραμείνει κυρίαρχος. Η αυταρχική διακυβέρνηση της χώρας όλο αυτό το διάστημα, έχοντας συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του, σημαίνει άλλωστε πως οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, εκτός από την παραμονή του στην εξουσία, θα είναι επικίνδυνη για τον ίδιο.