Τα φαντάσματα του πολέμου στοιχειώνουν την G7 - Οι ηγέτες αντιμετωπίζουν την κινεζική απειλή
AP
AP
Politico

Τα φαντάσματα του πολέμου στοιχειώνουν την G7 - Οι ηγέτες αντιμετωπίζουν την κινεζική απειλή

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά συγκεντρώνονται για την ετήσια σύνοδο κορυφής στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα, με φόντο τρεις συγκρούσεις.

Η ατομική βόμβα που τερμάτισε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης της Χιροσίμα, όπου θα συναντηθούν οι ηγέτες. Σήμερα, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία κοστίζει χιλιάδες ζωές και δισεκατομμύρια δολάρια καθώς συνεχίζεται. Και τέλος, υπάρχει ο κίνδυνος μιας άλλης τρομακτικής καταστροφής, καθώς η Κίνα απειλεί την Ταϊβάν.

Για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, η σύνοδος κορυφής που ξεκινά την Παρασκευή αποτελεί ευκαιρία για να υποστηρίξουν ευθέως απέναντι στους ηγέτες της Ευρώπης ότι είναι ώρα να αναλάβουν πρωτοβουλίες ως προς την αντιμετώπισης της Κίνας, αναφέρει σε άρθρο του για τη σύνοδο το POLITICO.

«Αυτή η Σύνοδος της G7 θα είναι ο κατάλληλος χώρος για να συζητηθούν επίσης θέματα ασφάλειας και η συνεργασία μας για την ασφάλεια όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού», δήλωσε στο POLITICO ο Noriyuki Shikata, γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου στο γραφείο του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, είπε στους δημοσιογράφους: «Μπορείτε να περιμένετε να ακούσετε στο τέλος αυτών των συζητήσεων ότι όλοι οι ηγέτες της G7 έχουν κοινή αντίληψη για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που παρουσιάζει η Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας».

Ωστόσο, πέρα ​​από τις αναπόφευκτα ήπιες διπλωματικές γραμμές ενός κοινού ανακοινωθέντος στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, ακόμη και με φόντο μια πόλη με τόσους συμβολισμούς, όπως η Χιροσίμα.

Η Ανατολική Ασία βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο εν μέσω κινδύνων για την ασφάλεια και στρατιωτικής ανισορροπίας, αυτή τη φορά λόγω των επιθετικών κινήσεων της Κίνας κατά της Ταϊβάν.

«Δημιουργείται η αίσθηση ότι υπάρχει μικρό χάσμα, ίσως, ανάμεσα στο πού βρίσκονται οι Ευρωπαίοι σε ορισμένα ζητήματα της Κίνας και πού οι ΗΠΑ», δήλωσε ο Ζακ Κούπερ, πρώην βοηθός του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και ανώτερος συνεργάτης του αμερικανικού Επιχειρηματικού Ινστιτούτου.

Το κεντρικότερο από τα σημείο έντασης είναι το πόσο μακριά πρέπει να φτάσουμε στην προσπάθεια να σταματήσουμε πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο και να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία.

Το αυτοδιοικούμενο νησί, το οποίο το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι δικό του, παρέχει τα περισσότερα από τα προηγμένα τσιπ υπολογιστών στον κόσμο που είναι ζωτικής σημασίας για την τεχνολογία και την αμυντική βιομηχανία. Δεν είναι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πεπεισμένες ότι είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουν προτεραιότητα. «Θα είναι μια συνεχιζόμενη πρόκληση», είπε ο Κούπερ.

Επιλέγοντας φίλους

Το ΝΑΤΟ πρόκειται να επεκτείνει το αποτύπωμά του στην Ασία και να δημιουργήσει νέο γραφείο συνδέσμου στο Τόκιο για καλύτερο συντονισμό με περιφερειακούς εταίρους, όπως η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και η Νέα Ζηλανδία.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επανειλημμένα καλέσει το ΝΑΤΟ να επικεντρωθεί μόνο στο ευρωατλαντικό έδαφος, λέγοντας ότι η Ασία — η Κίνα — δεν καλύπτεται γεωγραφικά. Προκάλεσε επίσης κατακραυγή με πρόσφατα σχόλια στο POLITICO, λέγοντας περίπου ότι η ασφάλεια της Ταϊβάν δεν αφορά την Ευρώπη και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να ακολουθήσει αυτόματα το παράδειγμα της Αμερικής.

Η στάση του Μακρόν θέτει τη Γαλλία - που είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ - εκτός της συμμαχίας των τριών, των ΗΠΑ της Ιαπωνίας και της Βρετανίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναμένεται να ανακοινώσει νέα συμφωνία για την ασφάλεια με την Ιαπωνία κατά την επίσκεψή του.

«Η Ουκρανία σήμερα θα μπορούσε να είναι η Ανατολική Ασία αύριο», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα πέρυσι, λίγο καιρό μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι απηύθυνε μια ακόμα πιο ρητή προειδοποίηση στη διάρκεια ομιλίας του προς τους 27 ομολόγους του της ΕΕ στη Σουηδία.

«Η Κίνα συνεχίζει και εντείνει τις μονομερείς προσπάθειές της να αλλάξει το status quo δια της βίας στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα. Η Κίνα αυξάνει επίσης τις στρατιωτικές της δραστηριότητες γύρω από την Ταϊβάν», είπε ο Χαγιάσι.

«Επιπλέον, η Κίνα και η Ρωσία ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία, με κοινές πτήσεις των βομβαρδιστικών τους και κοινές ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή της Ιαπωνίας», σημείωσε ο ίδιος.

Οι σχέσεις Κίνας - Ρωσίας θα αποτελέσουν μέρος των συζητήσεων των ηγετών της G7, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που συμμετείχαν στη διαδικασία, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι προετοιμασίες της συνόδου κορυφής δεν είναι δημόσιες.

Οι κινεζικές αρχές έχουν σταματήσει να εξοπλίζουν ανοιχτά τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, ωστόσο, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας είναι ακλόνητη για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Χώρες της G7, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, αναμένεται να εγείρουν την ανάγκη επιβολής κυρώσεων σε χώρες που συνεργάζονται εμπορικά με τη Ρωσία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Οι κινεζικές εταιρείες που διαπιστώθηκε ότι πωλούν αγαθά στη Ρωσία θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Δεν κλείνουν την πόρτα

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή άποψη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ξεκάθαρη ως προς το ότι η ΕΕ «ανταγωνίζεται με την Κίνα». «Θα μειώσουμε τις στρατηγικές εξαρτήσεις – έχουμε πάρει τα μαθήματα του τελευταίου έτους», είπε σε συνέντευξη Τύπου πριν από το ταξίδι.

Ο Τζαστίν Τριντό, ο Καναδός πρωθυπουργός, έρχεται στην G7 μετά από μήνες διαρροών πληροφοριών που έχουν χαρακτηρίσει την κυβέρνησή του ως αδύναμη σε ξένες παρεμβάσεις. Θα μεταφέρει το μήνυμα του Καναδά ότι μπορεί να είναι μια ασφαλής, μη αυταρχική εναλλακτική λύση έναντι της Ρωσίας και της Κίνας για την παροχή ορυκτών και ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής.

Παρά τη σκληρή ρητορική για την Κίνα, αυτό που εξακολουθεί να ενώνει τις χώρες της G7 είναι η πρόθεσή τους να μην κλείσουν την πόρτα στις συνομιλίες με το Πεκίνο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει εδώ και μήνες να εξασφαλίσει επίσκεψη κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων, όπως η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε εάν η απόφασή του της τελευταίας στιγμής να συντομέψει το ταξίδι του στο εξωτερικό θα μπορούσε να θεωρηθεί «σχεδόν νίκη για την Κίνα».

Αντί να μείνει για σύνοδο κορυφής του Quad —Ιαπωνία, Ινδία, ΗΠΑ και Αυστραλία— ο Μπάιντεν σχεδιάζει να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον την Κυριακή για να ασχοληθεί με εσωτερικά ζητήματα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μελλοντικής συνάντησής του με τον Σι Τζινπίνγκ, ο Μπάιντεν τόνισε ότι «αργά ή γρήγορα, θα συναντηθούμε».