Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την επιχείρηση σε σχολείο που οδήγησε στον θάνατο 58 αμάχων Τιγκράι, είναι ένα από τα επακόλουθα της συμφωνίας που πέτυχε η Άγκυρα με το αιθιοπιακό καθεστώς για την πώληση των γνωστών drone Μπαϊρακτάρ. Η συμφωνία με την Αντίς Αμπέμπα είχε προκαλέσει τη δυσφορία της Αιγύπτου, με την οποία η Άγκυρα προσπαθούσε να αναθερμάνει τις σχέσεις της. Ωστόσο, η εξαγωγή όπλων αποτελούσε μεγαλύτερο κίνητρο για το ερντογανικό καθεστώς.
Η τουρκική επέμβαση στη Λιβύη σίγουρα λειτουργεί ως πρότυπο για τη διείσδυση στις αγορές της Αφρικής και την αύξηση της ευρύτερης πολιτικής επιρροής. Ενδεχομένως η εταιρική σχέση με την Τουρκία να έχει ιδιαίτερη σημασία για το αιθιοπιακό καθεστώς, καθώς οι αντάρτες του Απελευθερωτικού Μετώπου των Τιγκράι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά drones. Η τροπή που έχει πάρει ο εμφύλιος στην Αιθιοπία κι οι τεράστιες ανθρώπινες απώλειες καθώς και οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου από τη Διεθνή Αμνηστία κι άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, δεν φαίνεται να πτοούν την Άγκυρα.
Οι πωλήσεις τουρκικών όπλων και αμυντικού υλικού στην Αφρική είναι ιδιαίτερα αυξημένες το τελευταίο διάστημα, ενώ στη Σομαλία διαθέτει την πρώτη στρατιωτική βάση στο Κέρας της Αφρικής. Ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε την τρίτη Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας - Αφρικής της Κωνσταντινούπολης στις 17 και 18 Δεκεμβρίου για να επεκτείνει τις σχέσεις του με τα αφρικανικά κράτη. Ήδη μεγάλες τουρκικές εταιρείες έχουν αναλάβει συμβόλαια για την κατασκευή κρίσιμων υποδομών αλλά και τη λειτουργία ναυτιλιακών εγκαταστάσεων.
Ο στρατιωτικός εξοπλισμός που μπορεί να παράσχει στα καθεστώτα που βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση, με έμφαση στις πωλήσεις των drones, αποτελεί τη βάση για την επέκταση της τουρκικής επιρροής στην Αφρική. Άλλωστε οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού της Τουρκίας παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην Αφρική, συγκριτικά με άλλες περιοχές, το οποίο δείχνει τη σαφή στόχευση της Άγκυρας.